Сърбия купува активно злато като по този начин се за евентуални финансови шокове, предизвикани от кризата, вследствие на пандемията от Covid-19. Това пише сръбският в. "Блиц", цитиран от БТА.

На този фон излиза новината, че някои съседи на Сърбия от Западните Балкани дават златото си в залог за кредити, други пък от 20 години нямат никакъв златен резерв. Хърватия, например, е продала буквално цялото си злато.

От 2013 г. до днес, златният резерв на Сърбия се е увеличил с 20,7 тона, сочат данните на сръбската централна банка. Само през последните 2 години запасите от благородния метал са се увеличили с внушителните 12 тона. 9 тона са закупени през 2019 г., а 3 тона през ноември 2020 г., показват данните на Международния златен комитет.

Общият обем на валутния резерв на Сърбия в злато е 36 тона на стойност около 1,7 милиарда евро. Това е около 12 % от общия валутен резерв. На второ място в региона е Република Северна Македония, която има 6,8 тона златен резерв. Следват Словения с 3,17 тона, Босна и Херцеговина с 2,98 тона и Черна гора с 1,09 т. На последно място е Хърватия, която е разпродала златния си резерв още през 2001 г. Златният резерв на Черна гора, който е наследство от бивша Югославия, не е увеличен с нито грам и в момента е извън страната.