САЩ се опитват да убедят Русия да увеличи добива на петрол, с цел понижаване цените на течното гориво. Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на информация от Министерството на външните работи на Русия.

Белият дом заяви преди два дни, че САЩ ще освободят от стратегическия си резерв 50 милиона барела петрол, за да "охладят" покачването на световните цени на нефта.

Използването на стратегически петролни държавни резерви ще се извършва координирано, съвместно с предприемането на подобни стъпки от страна на Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Обединеното кралство.

Инвеститорите очакват реакцията на големите производители на петрол, спрямо предприетото освобождаване на стратегически резерви от страните най-големи потребители на течното гориво, с цел охлаждане на пазара - въпреки данните, сочещи "здравословно" търсене на гориво в САЩ.

САЩ прогнозира свръхпредлагане на петрол догодина и спад на цените

САЩ прогнозира свръхпредлагане на петрол догодина и спад на цените

Средната цена на барел от сорта Brent ще е $72 през 2022 г.

Сега фокусът е върху срещата между Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, включително Русия. Въпросната среща се очаква да се проведе следващата седмица, като на нея ще се обсъдят търсенето и предлагането на петрол.