Сделката за "Брекзит", която беше договорена от британския премиер Тереза Мей, може да ограничи растежа на икономиката през следващото десетилетие в сравнение със оставането на Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз (ЕС), се твърди в доклад, цитиран от Bloomberg.

"Споразумението би намалило брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението с между 1,9 и 5,5% за сметка на това, ако "Брекзит" не се случи", казва икономистът Джонатан Порте, който ръководи изследването.

В същото време обаче експертите предупреждават, че излизането от ЕС без сделка би било катастрофално за британската икономика, като това би намалило производството й с 8,7 на сто.

"Размерът на вноските на Великобритания в бюджета на съюза биха представлявали само малка част от изчислените потенциални щети за икономиката", твърдят от Centre for Economic Performance.

Наличието на споразумение обаче също би ограничило свободния паричен ресурс за публични услуги.

Експертите предупреждават, че търговските бариери и спадът при работната сила ще "оставят икономиката на Великобритания значително по-малка, отколкото би би се развила тя в средносрочен и дългосрочен план". "Това от своя страна би означавало по-високи данъци", посочва още Порте.

Според изчисленията публичните финанси на страната биха се влошили с до между 0,4 и 1,8% от БВП при условията на сделката на Тереза Мей и с между 1 и 3,1 на сто при липса на споразумение.

Друго изследване показва, че британската икономика ще се свие със 100 милиарда паунда или 130 милиарда долара до 2030 година след "Брекзит".