Сенатът реши, че не може да използва процеса на бюджетно съгласуване и пакетите от мерки срещу коронавирус за увеличение на минималната работна заплата до 15 долара на час, предаде Yahoo Finance. Причината е, че съгласно така нареченото правило на Бърд, Сенатът не може да включва "чужди" законопроекти, които не са свързани с бюджета.

Камарата ще гласува пакета от мерки в размер на 1,9 трлн. долара по-късно днес. Въпреки решението на парламента, говорителят на камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че депутатите няма да премахнат разпоредбата за минималната заплата преди гласуването.

Белият дом сигнализира, че няма да се опита да отмени решението. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в изявление, че президентът Байдън е разочарован, но "уважава решението на парламентария и процеса на Сената".

"Той ще работи с Конгреса, за да определи най-добрия път напред, защото никой в ​​тази страна не трябва да работи на пълен работен ден и да живее в бедност. Той призовава Конгреса да предприеме бързи действия за приемане на американския спасителен план", каза Псаки.

Дори ако парламентарият беше взел решение в полза на демократите, повишаването на минималната заплата пак щеше да бъде изправено пред труден път до получаването на подпис от Байдън. Някои от ключовите умерени демократи вече се обявиха срещу включването на федералната минимална работна заплата от 15 долара на час в законопроекта за следващия пакет от мерки.

Същевременно много икономисти предупреждават, че увеличаването на минималната работна заплата може да създаде нарастване на безработицата именно сред контингента на най-нискоквалифицираните служители. Причината е, че те просто няма да могат да създадат добавена стойност за работодателите си, надхвърляща сумата, определена от правителството.