Любимата храна на италианците скоро може да поскъпне драстично. Цените на тестените изделия ще растат на фона на спада в производството на твърда пшеница, пише Bloomberg.

"Семейството ни е в този бизнес от 110 години, но никога не сме преживявали подобно нещо", заявява Джузепе Феро, който е главен изпълнителен директор на един от най-големите производители на паста в страната La Molisana SpA.

Според търговеца големите производители на тестени изделия складират зърно на фона на растящите цени. То може да се съхранява до две години, но пшеничният грис, който е от съществено значение за производството на тестени изделия, не може да издържи повече от месец.

Недостигът на суровина вече оказва влияние върху производствените разходи и ще доведе до увеличение на цените за потребителите.

Сушата и високите температури нанесоха вреди на реколтата от пшеница през юли в Канада- най-големият доставчик на твърда пшеница в света. Това се случи само месеци след като суровата зима удари и руската реколта. Доставките на зърно в Западна Канада са се сринали с 41% през август, спрямо миналата година, според доклад на Quorum Corp.

Качеството на европейските култури също се понижи от проливните дъждове през лятото.