Множество икономически събития разклатиха световната икономика. Най-сериозните са текущият търговски спор между САЩ и Китай, множеството неизвестни около Brexit, а сега нараства и геополитическото напрежение в Близкия изток, пише Infostock.bg.

Това са само част от факторите, които според експертите могат да навредят на световния икономически растеж през следващата година.

Financial News зададе на главните изпълнителни директори в Лондон отговорния въпрос: Ще има ли глобална рецесия през 2020г.?

Отговорите им са представени по-долу.

Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroders

Рецесията изглежда малко вероятна предвид отношението на централните банки и нарастващия натиск за по-спокойна фискална политика. Великобритания се справи с несигурността около Brexit, но предстои значителна несигурност. Една стена на държавните разходи несъмнено ще помогне в краткосрочен план, при условие че пазарите останат удобни с нарастващия запас от държавен дълг.

Вис Рагхаван, изпълнителен директор на JPMorgan развиващи се пазари

Не очакваме рецесия през 2020 г., но наблюдавахме симптоми на късен пазарен цикъл. Увереността зависи от благоприятното разрешаване на преобладаващите геополитически теми. Аз съм оптимист и вярвам, че по-големите икономики ще бъдат достатъчно устойчиви.

Клеър Уудман, изпълнителен директор на Morgan Stanley International

Няма да има рецесия нито в световен мащаб, нито във Великобритания. Икономическият растеж вероятно ще се подобри, но ще остане скромен. В световен мащаб по-ярката картина ще се ръководи от облекчаване на търговското напрежение, докато Обединеното кралство трябва да очаква известно възстановяване от по-добрия инвестиционен климат, тъй като известна сигурност по пътя към Brexit се очертава от общите избори във Великобритания.

Ланс Угла, председател и главен изпълнителен директор на IHS Markit

Очаквам да продължим да наблюдаваме забавяне както в Обединеното кралство, така и в световен мащаб през следващата година, но не мисля, че ще влезем в рецесия. Нашите проучвания на PMI [Индекс на мениджърите на покупки] вече показват някои ориентировъчни признаци на глобалното забавяне, ръководено от търговията. Така че при условие, че не виждаме по-нататъшно ескалиране на геополитическото напрежение, особено в търговските войни, мисля, че ще видим, че глобалният растеж ще започне отново да се увеличава през 2021 г.,потенциално по-рано в Европа чрез положителна парична политика и фискални стимули.

Майкъл Спенсър, председател на IPGL и директор на CME Group

Има ясни признаци за предстоящ спад в Европа и известно прегряване в Китай. Ако глобалната търговска война продължи и САЩ забавят темпото, да, съществува реален риск от рецесия.

Кийт Скеч, главен изпълнителен директор, Standard Life Aberdeen

Измина повече от десетилетие от последната рецесия, но опасността в никакъв случай не е изчезнала. Президентските избори предполагат, че Тръмп ще направи всичко възможно, за да запази икономиката в САЩ, което просто ще забави неизбежното - глобална рецесия. Що се отнася до Обединеното кралство, икономиката е в далеч по-несигурно положение.

Тийна Лий, главен изпълнителен директор, Великобритания и Ирландия, Deutsche Bank

Както стоят нещата днес, мисля, че можем да избегнем рецесия през 2020 г., но можем ли да очакваме повече от това по отношение на свръх ниските или отрицателните лихви и бавния растеж? Най-вероятно да.

Хелена Мирисей, председател, The Diversity Project

Не. Мисля, че САЩ ще продължи да се развива и това ще помогне на световната икономика. Дебатът за ролята на централните банки и как паричната политика се пресича с фискалната политика ще продължи, но като цяло смятам, че ще видим по-стимулираща фискална политика. Континентална Европа вероятно ще се бори, но въпросът за търговската война и отношенията между Китай и САЩ и ситуацията във Великобритания са рискови.

Карим Хаджи, ръководител на финансовите служби, KPMG

Нямам кристална топка, но очаквам да видим повече стагнация, отколкото рецесия. Гледайки последните показатели за потенциал за растеж на KPMG, Обединеното кралство се намира на 13-та позиция зад повечето от нашите европейски колеги. Докато Brexit и всяка потенциална сделка остават неизвестни, лихвените проценти ще останат ниски и трудно ще се постигне значим икономически растеж.

Бев Шах, основател na City Hive

Съществуват прогнози за глобална рецесия, която ще намали разходите и инвестициите в много отрасли. Дори ако Обединеното кралство успее да я избегне, то все пак ще има въздействие в начина на работа на хората (по-малко сигурни договори) и има вероятност хората да се преместят и да изгубят местоработата си поради въздействието на Brexit.

Марк Пъмфри, изпълнителен директор на Emea, Liquidnet

Малко вероятно е да видим спад в икономиката, като продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света е най-видимият и тревожен пример. Тарифите, по-високите цени и други бариери пред търговията биха могли да доведат до ограничаване на глобалния икономически растеж. От своя страна това може да има дълбоко въздействие върху инвеститорите и търговията, тъй като капиталът им е разпределен неефективно, в резултат на което те пропускат възможности за генериране на алфа чрез достъп до пазари с висок растеж.

Майкъл Нидам, изпълнителен партньор на Kamet Partners

Независимо дали ще има рецесия през 2020 г. или не, рисковете очевидно се увеличават. Едно предимство на иновативните и разрушителни бизнеси е, че те могат да растат бързо, независимо от икономическата среда.

Марк Ялоп, председател FICC Market Standards Board

Няма да има рецесия. Парите все още са евтини и що се отнася до Великобритания, има достатъчно потребителски разходи. Също така бизнес инвестициите трябва да се възстановят след скорошната несигурност.

Андрю Картър, изпълнителен директор на Royal London Asset Management

Световната икономика започва годината с нисък прилив, но е малко вероятно да има глобална рецесия през 2020 г. Централните банки прекараха по-голямата част от 2019 г. намалявайки лихвените проценти и водещи показатели като жилищния сектор в САЩ се подобриха. Очакваме президентът Тръмп да избегне повече трудове заради търговската война. Намаляването на несигурността около Brexit трябва да помогне на Обединеното кралство да избегне евентуална рецесия, но е малко вероятно проблемите около излизането на Кралството от ЕС да се реши толкова бързо.