Швеция има проблем с безработицата. Въпреки най-дългият период на експанзия от четири десетилетия насам, безработицата в най-голямата скандинавска икономика все още не се е завърнала към нивата от преди финансовата криза, пише Bloomberg.

Индикаторът упорито стои над шест процента - далеч над нивата от останалите държави в региона и от мощни световни икономики като Германия и Съединените американски щати.

"Швеция изпъква", посочва Робърт Берквист, главен икономист в SEB AB. "Ако погледнем към безработицата, линията всъщност сочи нагоре, докато в много други сравними страни тя пада до нива, които не сме виждали от 40 или 50 години".

Високите нива са проблем, който може би ще се задълбочи, след като местният икономически растеж и този на Европа вече показва знаци за охлаждане. В същото време страната се намира в политическа криза, след като последните избори не можаха да дадат ясен лидер и вече два месеца не може да бъде създаден кабинет.

Швеция има огромни излишъци, но правителствените финанси са уязвими от високата безработица заради щедрата социалната система.

С колко допринасят имигрантите за германската икономика?

С колко допринасят имигрантите за германската икономика?

На страната ще са ѝ нужни още половин милион нови работници

Въпреки че се готви да повиши лихвите за първи път от седем години, централната банка сега предвижда, че нивата на безработица са достигнали дъно и до 2021 г. ще се покачат до 6,6 процента. Причината, казват оттам, е увеличената трудност хората да си намерят работа.

"В момента сравнително голям процент от безработните са хора, които, обикновено, по-трудно намират работа - например, хора, родени извън Европа", казват от банката в последния си доклад.

Държавата с население от едва 10 милиона души се превърна в тих пристан за мигрантите, бягащи от война. Швеция е приела около 600 000 имигранти през последните пет години. Броят на хората в работоспособна възраст расте със 7,8 процента от началото на 2014 г., сравнено с 4,7 процента в Дания и 4,9 процента в Норвегия.

Швеция, до една степен, може да благодари на имиграционния бум за добрия икономически растеж, макар този на глава от населението да остава муден. Но родените в чужбина работници помогнаха за запълването на редица позиции, особено в здравеопазването и грижата за възрастните.

Швеция пропилява най-силния си растеж за последните 40 години

Европейска страна пропилява най-силния си растеж за последните 40 години

Въпреки икономическия бум, тя има голям проблем с мигрантите и се нуждае от реформи

Нивата на заетост са рекордни - 68 процента от цялото население.Но докато безработицата сред родните в Швеция е около 4 процента, делът на имигрантите без работа е над 15 процента. Икономисти посочват голямата разлика между нуждите на работодателите и квалификацията на тези, които търсят прехрана, като предупреждават, че това създава риск от структурен проблем.

Реалността за родените в чужбина, които вече са около 20 процента от работоспособното население, може да е още по-лоша, отколкото статистиката говори.

Илва Йохансон, която бе министър на труда и интеграцията през последните четири години, твърди, че слабостта на трудовия пазар просто не съществува. "Днес има по-малко хора, които работят и получават субсидия от държавата, отколкото когато поех поста".

Но все пак тя е съгласна, че е критично важно квалификацията на новодошлите да бъде подобрена, за да могат те да се интегрират с пазара на труда преди следващия икономически спад.

Швейцария, Швеция и Германия са сред най-добрите страни за работа и живот в света

Трите европейски държави, където чужденците получават повече и живеят по-добре

Преместването в чужбина повишава доходите средно с 21 000 долара