Франция увеличи ядреното производство през първото тримесечие на 2024 г. до най-високото ниво за този период от 2021 г. насам. Това за пореден път утвърди страната като най-важния производител и износител на чиста електроенергия в континентална Европа.

Предприятията са произвели малко над 4 милиона киловатчаса (KWh) електроенергия от атомни централи през първите три месеца на 2024 г., което е ръст от 13,4% на годишна база, показват данни посочени от финансовата компания LSEG.

Резултатите свидетелстват за това, че производителите на електроенергия във Франция са възстановили производството, след поредицата от проблеми, които ограничиха производството на ядрена енергия през последните години.

Като се има предвид фактът, че Франция получава около 70% от електроенергията си от ядрени съоръжения и е най-големият износител на чиста енергия в континентална Европа, е изключително важно реакторите на страната да не претърпяват нови производствени проблеми.

Европейската ядрена индустрия планира да създаде повече от 450 000 нови работни места през следващите 30 години

Индустрията, която ще създаде повече от 450 000 нови работни места в Европа

200 000 от тези работни места ще бъдат за висококвалифицирани специалисти

Реакторите вече срещнаха редица проблеми във Франция от 2022 г. насам, включително проблеми с удължената поддръжка на остарели съоръжения, по-високи от нормалните температури на реките, които ограничиха операциите по охлаждане и продължителни преговори с работниците в сектора.

Проблемите с производството бяха най-сериозни през 2022 г., когато производството на ядрена електроенергия спадна с над 22% спрямо предходната година до най-ниското ниво от 30 години.

Трябваше да се увеличи използването на природен газ и този скок във Франция изостри недостига на газ, наблюдаван в Европа през 2022 г., и допринесе за ръста на регионалните цени на електроенергията до рекордните им нива през същата година.

Ядреното производство се е увеличило с около 14% през 2023 г. спрямо най-ниските нива от 2022 г., но остава под предишните върхове.

Средната възраст на работещите ядрени електроцентрали във Франция е около 36 години и през този век не са пуснати нови, показват данни на Международната агенция за атомна енергия.

Франция е ключов износител на чиста електроенергия за съседните държави, особено за страните Германия, Италия и Испания.

Излишъкът от производство на ядрена енергия повиши разходите за електроенергия във Франция на едро до най-ниското ниво от началото на 2021 г. и доста под цената на електроенергията в Германия, най-големият потребител на енергия в Европа и голям вносител.

Всяко едно препятствие пред френското ядрено производство може да донесе регионални последици и да заличи всички усилия на Европа да прехвърли енергийните системи извън от по-мръсните горива.