Служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината.

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков и срокът й изтича днес - до 17 часа днес правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение. 

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти може да откаже тази за танкерите, припомня БНР.

Министерството на енергетиката проучва сключване на договор за 7 танкера с втечнен газ

Министерството на енергетиката проучва сключване на договор за 7 танкера с втечнен газ

Очакванията са за осигуряване на три танкера до края на годината

"Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да потвърди на 19 август, ще даде сигурност на енергийните доставки на цени, между другото трябва да кажа, около 30 долара под цената на европейските пазари, след като осигури и инфраструктурата, както беше подсигурено за месец октомври."

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала да удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

"За съжаление, не могат да удължат срока на офертата, тоест, остава до 19-ти ние да посочим терминал за разтоварване на втечнения газ. Вчера имах среща със заместник-министъра по енергетиката на Турция, който пое ангажимент преди изтичането на срока да отговори дали при тях има терминали, които може да използваме през следващите месеци. Трябва да отговорят до края на деня или утре сутринта.", каза преди ден служебният енергиен министър.

Зад сделката за газ между Азербайджан и ЕС прозира сянката на Русия

Зад сделката за газ между Азербайджан и ЕС прозира сянката на Русия

Председателят на ЕК и президентът на Азербайджан подписаха меморандум за удвояване на износа на газ от Азербайджан за блока.

Днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да стане в Турция.

"Тяхната система също е много натоварена, не е като да имат свободни слотове. В момента проверяват и ще ни върнат някакъв отговор."

Росен Христов обяви още, че ако офертата се откаже, "Булгаргаз" ще търси количества газ с търгове.

"Обсъждаме също и варианти с частни турски компании, големи. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с "Шениер", т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици."

На масата все още стои и опцията да водят разговори с "Газпром", ако се налага , но по сегашния договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане, но служебният министър допусна, че "Газпром" може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея

"Аз допускам всичко, както казват умните хора, подготвям се за най-лошото, надявам се на най-доброто", коментира служебният енергиен министър.