Първата наземна руска АЕЦ с малка мощност ще се строи с реактор РИТМ-200 в Якутия. Очаква се тя да бъде завършена до 2028 година. Държавната корпорация "Росатом" и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение за принципите на образуване на тарифите на електроенергията от централата, която ще се изгражда в селището Уст Куйга, Уст Янски район. Властите в Якутия ще осигурят пазара на електроенергия от малката централа и ще съдействат за площадката, като се очаква електроенергията в района да поевтинее осезаемо.

В основата на проекта е технологията на "Росатом" с реактори РИТМ-200, разработена при експлоатацията на малки реактори на руските атомни ледоразбивачи. Шест инсталации РИТМ-200 вече са поставени на строящите се ледоразбивачи от проект 22220, а преди два месеца главният ледоразбивач от новото поколение - "Арктика", официално стана част от атомния флот на страната.

"Правим важна крачка за изграждането на първата наземна АЕЦ с малка мощност от ново поколение в Русия. Неотдавна в промишлена експлоатация бе пуснат плаващият енергоблок "Академик Ломоносов" и сега, буквално няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите чуждестранни партньори надеждна и проверена в арктическите условия реакторна инсталация РИТМ-200. Уверен съм, че централите с малка мощност имат голямо бъдеще както в нашата страна, така и по света", заяви генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Проектът за АЕЦ с малка мощност се характеризира с компактност и модулност, съкратен период на изграждане и високи стандарти на безопасност, а срокът на експлоатация е поне 60 години. В перспектива е възможно производството на екологично чист водород с използване на мощностите на малката АЕЦ за нуждите на транспорта и промишлеността.

Заместването на остарелите въглищни и дизелови източници с атомна енергия в Уст Янския район ще спре изпускането на до 10 000 тона CO2 годишно. При реализирането на проекта ще бъдат създадени близо 800 нови работни места.