Сушата, сланите и проливните дъждове оставиха голяма част от света с по-слаба от очакваната реколта от пшеница. Ключови износители от северното полукълбо ограничиха доставките тази година. Ръстът в цените на пшеницата е и сред основните причини за увеличаване цените на храните до най-високите стойности от десетилетие насам.

Но докато за някои страни това е бич, то други са в доста по-благоприятно положение. За втори пореден сезон австралийските производители на пшеница отчитат голяма реколта от пшеница. От Австралия се очакват доставки на 24,5 милиона тона през следващия сезон, според прогноза на Rabobank най-голямото количество досега, пише Bloomberg.

Освен Австралия и Аржентина, е на път да изнесе близо до рекордните количества - 13,5 милиона тона според данни на Министерството на земеделието на САЩ.Износът от тези две страни представлява почти 20% от световния износ през този сезон.

Сред страните, за които изнася Австралия са Индонезия, Виетнам, Китай и други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Втори сме по износ на пшеница в ЕС - след Румъния и преди Франция

Втори сме по износ на пшеница в ЕС - след Румъния и преди Франция

За първите 2 месеца на сезона България е експортирала 806 хиляди тона

В Китай се наблюдава повишен апетит за пшеница тази година, въпреки налагането на редица търговски ограничения, покупките скочат с 55% през първите девет месеца на 2021 г. в сравнение с година по-рано.

Според последната прогноза на Международният съвет по зърното (International Grains Council - IGC)  през 2021/22 година намалява очакваният размер на световното потребление, както и на търговията с пшеница - до съответно 783 млн.тона и 189 млн. тона.

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години. Това сочат данни на браншовата организация на зърнопроизводителите, обяви през септември. Поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното. Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.