В швейцарския курорт Давос започна едноименния Световен икономически форум. Събитието трябваше да се проведе в края на януари, но беше отложено за пролетта заради бушуващата пандемия.

Тазгодишният Открит форум в Давос ще се съсредоточи върху последиците от пандемията COVID-19, руската инвазия в Украйна и ролята на мултилатерализма за мира в Европа, както и други глобални предизвикателства.

Провеждайки се за първи път от януари 2020 г., Отвореният форум ще предложи платформа за дебат и взаимодействие по спорни въпроси между обществеността и учените, бизнес лидерите и политиците относно подобряването на състоянието на света. Очаква се участие във Форума да вземат над 2500 лидери и експерти от цял свят, включително поне 50 премиери и президенти.

Млади и разнообразни гласове също ще играят важна роля в дискусиите, като една сесия за психичното здраве на младите хора е съвместно проектирана и модерирана от студенти от Женева, Швейцария. Всяка сесия ще включва поне един член на глобалната общност на "шейпърите" на форума, широка мрежа от хора под 30 години от всички сфери на живота и различни части на света.

Игнацио Касис, президент на Конфедерация Швейцария, наред с други високопоставени участници, ще се присъедини от 27-годишната Евгения Бодня, която мобилизира Global Shaper Hub, който ръководи в Киев, за да изгради Support Ukraine Now, платформа за краудсорсинг и споделяне на информация за хората за подкрепа на украинците, засегнати от войната. В друга сесия кметът на Киев Виталий Кличко и неговият брат Владимир, председател на Фондация Кличко, ще говорят за това как руската инвазия е засегнала тях и страната им.

На Открития форум ще присъства и група активисти за климата, включително 26-годишната Ванеса Накате, която се обърна към световните лидери на Световния икономически форум 2020. Активистите ще артикулират как да превърнат думите в действие за борба с климатичната криза. Равенството между половете също ще бъде засегнато в разговорите.

Световният икономически форум за 2021-а се мести от Давос в Люцерн през май

Световният икономически форум за 2021-а се мести от Давос в Люцерн през май

Темата е "Голямото презареждане", с фокус върху намирането на решения по ключови глобални проблеми

Организаторите съобщиха, че изкуствата и културата ще бъдат интегрирани през цялата годишна среща. За това и участие във Форума ще вземат видни културни лидери. Те ще се присъединят към своите колеги от бизнеса, правителството, медиите и гражданското общество, за да продължат диалога за това как да се свържат отново в ерата след пандемия и да се обединят, за да изградят отново свят на приобщаване и устойчивост за това и темата на тазгодишната среща е "История в повратна точка: Държавни политики и бизнес стратегии".

Във Форума участие ще вземат бивши носители на награда Crystal, световноизвестния виолончелист Йо-Йо Ма и музиканта will.i.am;  фотографа Платон; основателят и директор на академията "Вербие" Мартин Енгстрьом; носителят на Грами класически пианист Емануел Акс; певицата и актриса Инна Моджа; и и режисьора Хари Йеф.

"Никога не е имало време по-важно, по-належащо от настоящето, за да ни обедини изкуството и културата", каза Джоузеф Фаулър, ръководител на отдел "Изкуства и култура" на Световния икономически форум.

"Културата, дава усещане за разширяване, когато престанете да мислите за себе си и се почувствате част от нещо по-голямо. Творческите сектори са едни от най-важните, когато става въпрос за социално въздействие и човешка връзка и когато са съчетани със силата на новите технологии, изкуствата и културата имат огромен потенциал да подхранват култура на мир", добави той.

10 вдъхновяващи житейски съвета от лидерите в Давос

10 вдъхновяващи житейски съвета от лидерите в Давос

Te са от различни издания на Световния икономически форум, но са актуални и до днес

На дигиталния фронт през последните две години се наблюдава смесването на лични и виртуални взаимодействия. Пеги Джонсън, главен изпълнителен офис на компанията за разширена реалност Magic Leap, ще представи възможностите на Metaverse и след това ще се присъедини към група от експерти, включително Паскал Кауфман, президент и основател на Mindfire Foundation, мозъкът зад Lab42, който създава магазин в Давос през юли и има за цел да стане най-голямата лаборатория за изкуствен интелект в света.

Ще бъде разказана и историята на инициативата за Сахел и Великата зелена стена в Африка.

Повече от 50 години Световният икономически форум е международна организация за публично-частно сътрудничество. Годишната среща е фокусна точка за лидерите за ускоряване на партньорствата, необходими за справяне с глобалните предизвикателства и оформяне на по-устойчиво и приобщаващо бъдеще. Свиквайки под темата "История в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии", годишната среща 2022 г. и нейните 200 сесии събират глобални лидери от бизнеса, правителството и гражданското общество.