Търговският дефицит на Съединените американски щати с останалата част от света се покачи до невиждано в историята ниво, въпреки усилията на президента Доналд Тръмп - $891,3 милиарда.

Част от увеличението е подхранвано от фактори, които са извън контрола на американския държавен глава - забавяне на икономическия растеж в света и силния щатски долар, което намалява търсенето на щатски стоки в чужбина. Ръстът обаче се дължи и на данъчните облекчения от $1,5 милиарда и търговската война, които са дело именно на Тръмп.

Икономистите отдавна предупреждават президента, че данъчните облекчения ще увеличат търговския дефицит, след като повече средства остават в американците и те купуват още повече вносни стоки, припомня The New York Times.

Търговската война също има вина: митата върху китайски стоки, които в крайна сметка са плащани от американските потребители, помогната за забавянето на втората най-голяма икономика в света, като в същото време намалиха и износът от САЩ.

Силният американски долар направи вносът по-евтин, а в същото време американските стоки по-скъпи. Това подхрани рекорд във вноса на китайски стоки в САЩ, а дефицитът подскочи до $419 милиарда. Китайският юан, чиято стойност се определя частично от пазара, частично от правителството, пък поевтиня и неутрализира ефекта от митата на САЩ.

Все пак, докато самия Тръмп гледа на търговския дефицит като вид класация коя държава е на първо място, повечето икономисти далеч не споделят същата гледна точка. Търговските дефицит не са знак за икономическа слабост или сила, а са просто функция на макроикономически фактори като поток на инвестициите, промяна на валутните курсове и растежа на отделните икономики.

Доналд Тръмп се кани да наложи мита върху внос за $1,7 милиарда от Турция

САЩ готви мита върху внос за $1,7 милиарда от съседка на България

Над 2 000 продукта, включително автомобилни компоненти, досега се търгуваха свободно