Руските сили затварят маршрутите за корабоплаване, логистичните фирми спират услугите, а цените на въздушния товар и танкерите нарастват до небето, казват фирми от веригата за доставки.

"Части от Черно и Азовско море вече са опасни или непроходими. Имаше ракетни атаки срещу плавателни съдове и затваряне на ленти за търговски кораби", коментира Кристиан Роелофс, главен изпълнителен директор на превозвача ContainerxChange.

Въздушното пространство над Украйна е затворено и авиокомпаниите избягват въздушното пространство на Русия и така цените на въздушния транспорт също нарастват.

Руските военноморски сили затвориха корабоплаването в и извън Азовско море - една от малкото точки за достъп до морската търговия в Украйна, заявява Дилън Алперин, ръководител на професионалните услуги в софтуерната платформа за верига за доставки Keelvar. "Това създаде голямо натрупване на плавателни съдове, които чакат да преминат през Керченския проток.  70% от износа на Украйна се извърпва чрез кораби, задръстванията се увеличават всеки час", каза той пред CNBC.

Най-голямата компания за превози на товари по вода спира превозите до Русия

Най-голямата компания за превози на товари по вода спира превозите до Русия

Мярката е във връзка със санкциите спрямо страната и обхваща всички руски пристанища

По димите на Кристиан Роелофс, който е главен изпълнителен директор на компанията за резервации на контейнери ContainerxChange, части от Черно и Азовско море са опасни или непроходими. "Имаше ракетни атаки срещу плавателни съдове и арести на кораби и затваряне на ленти за търговски кораби. Ситуацията на място в Украйна е изключително променлива и докладите от района са трудни или невъзможни за потвърждаване".

"Много кораби са били ударени от боеприпаси, моряци са убити и ранени", предупреди Международната камара за корабоплаване в четвъртък. Фирми от веригата за доставки казват, че движението на товари е в застой, заюото украинските пристанища Одеса и Мариупол са затворени или подложени на атака.

Пристанището в Одеса е най-голямото и основно пристанище за износ на зърно в Украйна. Страната е един от най-големите износители на зърнени култури като пшеница, ечемик и царевица. Русия и Украйна отговарят заоколо 29% от световния износ на пшеница. Мариупол, важен пристанищен град и индустриален център, е обект на тежки обстрели.

Рекордните скокове на цените на петрола ще влошат и без това лошите перспективи за превозвачите, тъй като разходите за гориво нарастват, смята Алперин. "Очакваме рекордни закъснения на фона на най-високите регистрирани цени за транспорт.

От DHL обявиха, затворяне на офиси и операции в Украйна, докато UPS е спряла услугите за и от Украйна, Русия и Беларус. Алперин отбеляза, че нарастващият брой превозвачи, които са спрели услугите в Русия, съставляват около 62% от общия капацитет за океански товарен превоз.Междувременно цените на танкерите са "скочили до небето" със скок от 157% до 591%.

Goldman Sachs: Светът ще се изправи пред най-големите сътресения в енергийните доставки

Goldman Sachs: Светът ще се изправи пред най-големите сътресения в енергийните доставки

Инвестиционната банка значително повиши прогнозите си за цените на петрола за 2022 и 2023 г.

Заседнал корабен екипаж

Международната морска камара предупреди, че прекъсванията във веригата за доставки ще се влошат от липса на корабен екипаж, заради войната. Украинските и руските моряци представляват 14,5% от световната работна сила в корабоплаването, се казва в доклада."За да поддържат тази неограничена търговия, моряците трябва да могат свободно да се качват и слизат от кораби по целия свят. Някои екипажи са изоставили корабите си в Украйна поради опасения за сигурността.

"Опасенията за безопасността на екипажа и увеличаването на застрахователните премии за изпращане на кораби до Украйна или Русия също обезкуражават собствениците на кораби да ги изпращат  в тези страни", добавят от асоциацията.

Русия затвори важна точка за достъп на Украйна до морската търговия

Русия затвори важна точка за достъп на Украйна до морската търговия

70% от търговията на страната се осъществява по море

През февруари асоциацията заяви, че "способността да плащат на моряците също трябва да се поддържа чрез международни банкови системи". Съединените щати, ЕС и Канада се споразумяха да изключат ключови руски банки от SWIFT, която свързва повече от 11 000 банки и финансови институции в над 200 страни.

"Заради девалвацията на рублата много руски компании не могат да си позволят да плащат за стоки, които се намират в кораби и това ще доведе до много изоставени пратки и неплатени дългове за поръчки по водата", каза Джеймс Кумбс, главен изпълнителен директор на дигитални превози спедиторска компания Vector.ai.