Цените на алуминия се повишават до рекордни стойности, надминавайки пика си от 2008 г. Причината е кризата в Украйна и рисковете за бъдещи доставки, породени от нея. Алуминият е най-използваният неблагороден метал, пише Bloomberg.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия е изправена пред "строги санкции", след като президентът на страната Владимир Путин нареди военна атака срещу Украйна. Това може да засегне и руските доставки на алуминий, както и на други стоки от петрол, никел, газ.

Цената на металът се повиши с цели 2,9% до 3 388 долара за тон на Лондонската борса. Санкциите на САЩ срещу един от големите производители United Co. Rusal International PJSC през 2018 г. доведоха до покачване на цените с около 30%.

Все пак няма гаранция, че ситуацията в Украйна или каквито и да било планирани санкции от страна на САЩ или Европа ще засегнат алуминия или друг метал. Русия също е важен производител на никел, паладий и мед.

Цените на алуминия претърпяха драматичен обрат през последните две години. Тя бяха засегнати особено силно в началото на пандемията от блокирането, което предизвика срив в употребата в автомобилния сектор и авио сектора.

Оттогава цената на метала е двойна, Високите цени на енергията предизвикаха спиране на работа в редица предприятия в Китай и Европа.

Цените на много суровини като никел, суров петрол нараснаха през последните месеци, наред с нарастване на потреблението на фона на възстановяването от пандемията.

Запасите от алуминий са на критично ниски нива, а растящата цена на метала увеличава натиска върху разходите върху производителите. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че цените ще достигнат 4 000 долара в рамките на 12 месеца на фона на "безпрецедентно" ограничение на доставките.