Цените на петрола се понижиха с над 2% в понеделник, тъй като бързото разпространение на коронавируса в няколко страни извън Китай накараха инвеститорите да се притесняват за търсенето на суровината. В същото време водещите производители, особено Русия, изглежда не бързат да ограничат добива.

Петролните цени получиха известна подкрепа, след като местните здравни служби в Китай заявиха в понеделник, че четири провинции - Юнан, Гуангдонг, Шанси и Гуйджоу - са намалили мерките си за спешна реакция на вирусната епидемия.

Саудитска Арабия къса с Русия за петрола

Саудитска Арабия къса с Русия за петрола

Рияд преговаря с Кувейт и ОАЕ за ново съкращение на добива

Но спадът в търсенето на суровината ще се засили, тъй като вероятно ограниченията за пътуване ще се увеличат, тъй като епидемията от коронавирус стане глобална заплаха и не засяга Китай, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, цитиран от Ройтерс. Цените ще останат уязвими защото търговците на енергоресурси се опасяват, че разпространението на вируса става пандемия. "Пазари ще останат на ръба, докато не започнем да виждаме ситуацията да се подобрява в Иран, Италия, Южна Корея и Япония", отбелязва експертът.

Днес сутринта майските фючърси за суровия петрол марка Brent на лондонската борса поевтинява с 2,4%, или $1,4, до $57,09 за барел. В хода на търговията котировките спаднаха даже до 56,53 долара за барел.

Американският еталон WTI с доставки през април при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) до този момент поевтинява с 2,3%, или $1,25 - до $ 52,13 за барел.

В Съединените щати броят на действащите сондажни е платформи, показател за бъдещото петролно, се повиши за трета поредна седмица. Общият им брой вече достигна 679, най-високият от , приключила на 20 декември, съобщи компанията за услуги в петролния сектор Baker Hughes Co.