Цените на петрола са стабилни в четвъртък след покачването в предишната сесия на фона на забавянето на възстановяването на производството в Мексиканския залив след урагана Айда. Известно успокоение на пазара дава по-малкият от очакваното спад на запасите от суровината в САЩ.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време се търгуват по 72,86 долара за барел, което е с 0,26 долара повече от цената в края на предишната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с 0,91 долара (1,3%) - до 72,6 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за америакнския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 69,49 долара за барел, което е 0,19 долара над крайната стойност от предишната сесия. В сряда стойността на тези договори нарасна с 0,95 долара (1,4%) до 69,3 долара за барел.

В момента са възобновени само около 20% от производствените мощности, спрени поради природното бедствие в американската част на Мексиканския залив. Това става дори по-бавно, отколкото след най-опустошителния в историята на САЩ ураган Катрина, пише Bloomberg.

Междувременно данните от Американския петролен институт (API), публикувани в сряда, показват по-малко от очакваното намаляване на стоковите резерви от петрол в САЩ миналата седмица. Според оценките на API запасите са намалели с 2,882 милиона барела, след като спаднаха с 4,045 милиона барела седмица по -рано. Консенсусната прогноза на експертите предвиждаше намаляване на резервите с 3,832 милиона барела, според данни на Trading Economics.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официален доклад за състоянието на енергийните резерви за седмицата, приключваща на 3 септември по-късно в четвъртък.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират средно седмичен спад на петролните запаси със 7,4 милиона барела, резервите на бензин - с 2,4 милиона барела, дестилатите - с 2 милиона барела.