Цените на петрола в четвъртък сутринта раста за трети пореден ден благодарение на съкращаването на доставките към САЩ и опитите на ОПЕК да стабилизира пазара.

Данните на Управлението за енергийна информация (EIA) показаха намаление на вноса на петрол от Саудитска Арабия през миналата седмица наполовина - до 442 хил. барела на денонощие.

Въвеждането на санкции от САЩ срещу държавната петролна компания на Венецуела също провокира опасения от проблеми с доставките на суровината.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с 54 цента - до $62,19 за барел.

Американският еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгува по $54,61 за барел, поскъпвайки с 38 цента.

В хода на търговията в сряда цената на Brent се покачи с $0,33 - до $61,65 за барел, а WTI поскъпна с $0,92 до $54,23 за барел.

Някакво смекчаване на парично-кредитната политика на Федералния резерв от една страна позволява да се разчита на подем в икономическата активност, а от друга спомага за отслабването на долара. И двата фактора са благоприятни за петролния пазар.

Според официалните данни на енергийното министерство, запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се покачил с 919 хиляди барела, пир прогноза на експертите за ръст от 3 млн. барела. Стоковите резерви от бензин са спаднали с 2,24 млн. барела, от дестилати с 1,12 млн. барела.

Добивът в САЩ през миналата седмица остава на рекордно високото ниво от 11,6 млн. барела на денонощие.