Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда се повишават в това числа и заради данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ, съобщава MarketWatch.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,96 - до $66,01 за барел. Във вторник цената на тези контракти се покачи с $0,19 и при закриването на търговията бе $65,05 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачиха с $1,12 - до $58,95 за барел. В хода на предходната сесия тяхната цена спадна със 7 цена до $57,83 з абарел.

Американският институт по петрола (API) съобщи вчера, че запасите от суровината в страната през миналата седмица са се свили със 7,55 млн. барела. В същото време стоковите резерви от бензин са намалели с 3,2 млн. барела, а от другите дестилати са се увеличили 160 хил. барела.

API получава информация от операторите на тръбопроводи, нефтохранилищата и преработвателните заводи на доброволна основа.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува по-късно днес официалните данни за състоянието на запасите от суровината. Анализаторите очакват тяхното намаление с 2,8 млн. барела.