Котировките на петрола растат в четвъртък след значителен спад ден по -рано заради данните за растежа на запасите от горива в САЩ и разочароващи статистически данни за пазара на труда в най-голямата световна икономика.

Днес сутринта към 9:15 ч. българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поевтиняват на лондонската борса ICE Futures с 0,08 долара, до 70,30 долара за барел. В сряда Brent загуби от цената си 2,03 долара (2,8%) - до 70,38 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачва с 0,06 долара (0,48%), до 68,21 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $,241 (3.4%), до $ 68.15 за барел, като падна до затварянето на пазара под $70 за барел за първи път от 20 юли.

Търговците изкупуват по-евтините суровини след спада на стойността на фючърсите на двете бенч марки петрол след резултатите от предишната сесия, съобщи S&P Global Platts.

Според Министерството на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната миналата седмица са нараснали с 3,6 милиона барела, което е най-високият ръст от началото на май. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено очакваха спад от 4 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин са намалели с 5,3 милиона барела, а на дестилатите - са се увеличили с 800 хиляди барела, съобщи Министерството на енергетиката. Анализаторите очакваха намаляване на запасите от бензин с 1,1 милиона барела, а на дестилатите - с 600 хиляди барела.

Цените на петрола са под натиск тази седмица, тъй като новият вариант "Делта" на COVID-19 продължава да се разпространява по света, което поражда безпокойство сред търговците относно перспективите за търсене на горива, особено в Китай, втората по големина икономика в света.

Допълнителен отрицателен фактор за петролния пазар бяха данните, публикувани в сряда от изследователската организация Automatic Data Processing (ADP), които показаха неочаквано забавяне на растежа на заетостта в САЩ през юли.

Според ADP броят на работните места в частния сектор на американската икономика през миналия месец се е увеличил с 330 хиляди. Юлското увеличение на броя на работните места е най-ниското от февруари. Според ревизираните данни, през юни броят на работните места се е увеличил с 680 хиляди, а не с 692 хиляди, както първоначално се съобщава, информира Trading Economics.

В петък Министерството на труда на САЩ ще публикува официални данни за безработицата през юли. Според анализатори, анкетирани от MarketWatch, броят на работните места в американската икономика миналия месец се е увеличил с 845 000, а процентът на безработицата е спаднал от 5,9% на 5,7%.