Борсовите котировки на петрола във вторник се понижават за втори ден на фона на очакването на новини и намаляващия оптимизъм за по-бърз ход на преговорите между САЩ и Китай.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,16 и се търгуват по $62,28 за барел. В понеделник цената на тези контракти спадна с $0,86 (1,36%), до $62,44 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса се понижава с $0,23, до $56,82 за барел. В хода на вчерашната сесия тя се понижи с $0,67 (1,16%), до $57,05 за барел.

Анкетираните от Bloomberg анализатори прогнозират, че запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 1,5 млн. барела. Очаква се добивът на шистов петрол от най-големите находища в страната през следващия месец да нараства.

Пазарът продължава да е много чувствителен към рисковете, свързани с търговските конфликти, посочва главният стратег на CMC Markets в Сидни, Майкъл Макарти, цитиран от агенцията. Според него цените не петрола ще останат под негативен натиск, докато се очаква споразумението между САЩ и Китай.

CNBC съобщи в понеделник, позовавайки се на източник от китайското правителство, че Пекин е мрачно настроен за перспективите на сделка. Китайската страна се притеснява от коментарите на американския президент Доналд Тръмп относно липсата на споразумение за поетапна отмяна на въведените митнически тарифи.