Цените на петрола умерено спадат в понеделник сутринта, въпреки нарастването на търсенето на енергийни ресурси в Китай.

Натиск върху пазара продължава да оказва укрепването на долара, както и опасенията от рецесия в световната икономика в резултат на бързото затягане на паричната политика от страна на световните централни банки, отбелязва Bloomberg.

"Високата волатилност на петролния пазар ще продължи, тъй като виждаме както рисковете от рецесия, така и възможността за недостиг на доставки", каза анализаторът на Zhaojin Futures Co.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в понеделник е 92,59 долара за барел, което е с 0,96 долара по-ниско от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $1,12 (1,2%) до $93,5 за барел.

В същото време цената на фючърсите за американския петрол WTI за декември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижавас $0,93, до $84,11 за барел. До затварянето на предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $0,54 (0,6%) до $85,05 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се повиши с 2%, а на WTI - с 0,5%.

Статистическите данни за китайската икономика, публикувани в понеделник, показаха по-значителен от очаквания ръст на БВП на страната през третото тримесечие. Показателят се повишава с 3,9% на годишна база след повишение с 0,4% през предходното тримесечие. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, очакваше растеж от 3,4%.

Темпът на увеличаване на китайския износ през септември се забави до 5,7% от 7,1% през август, докато вносът нарасна с 0,3%, както и месец по-рано.

В същото време вносът на петрол в Китай се е увеличил до 9,83 милиона барела на ден, което е най-високото ниво от май, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни от Главната митническа администрация на Китай.