Цените на медта достигнаха шестмесечно дъно тази седмица, коментира Nasdaq. Търсенето в Европа остава слабо. Междувременно Goldman Sachs преразгледа прогноза за цените на медта до 8 698 долара за метричен тон, като преди това беше 9 750 долара за метричен тон.

За сравнение цeнитe нa мeдтa нa Лoндoнcĸaтa бopca зa мeтaли дocтигнaxa вpъx oт нaд $10 600 за метричен тон преди около година. Mинaлaтa година Gоldmаn Ѕасhѕ пoвиши cвoятa 12-мeceчнa пpoгнoзa дo 11 000 долара за метричен тон oт 9 000 долара.

Цената на медта е повлияна от спада в търсенето

Нивата на запасите на Лондонската борса за метали LME продължават да растат бързо, докато европейското потребление намалява.

Запасите на Шанхайската фючърсна борса в Китай спаднаха през това тримесечие, след като се повишиха през първото тримесечие на годината. Въпреки това цените на медта продължават да се понижават като цяло в тон с с тези на Лондонската борса.

Много анализатори, които очакваха силно възстановяване на търсенето останаха разочаровани на фона на ниското търсене в Европа. От Китай се надяваха търсенето от Стария континент да се увеличи.