Индексът на потребителските цени в България е нараснал с 1,2% на годишна основа през юли, сочат последните данни на Националния статистически институт. Така стоките и услугите поскъпват с 0,5% на месечна основа, а от началото на годината поевтиняват леко с 0,5%.

Все пак с растежа им през юли се прекратява тенденцията, наблюдаваща се от март досега, при която цените на месечна основа се понижаваха. От своя страна, тя обърна тенденцията на покачване на цените, които на годишна база достигнаха ръст от 4,1% през януари - най-високият в Европа.

През годината, приключваща в края на юли тази година, цените са нараснали със средногодишен темп от 2,6% в сравнение с годината между август 2018 и юли 2019 г.

Цената на златото отново расте на фона на глобалната несигурност

Цената на златото отново расте на фона на глобалната несигурност

Миналата седмица котировките паднаха с 4% заради растящата доходност по облигациите на САЩ

На месечна основа се наблюдава понижение на хранителните стоки, алкохолът и тютюневите изделия (маргинално - с 0,1%) и облеклото и обувките. Всички други водещи категории в индекса на потребителските цени обаче растат, като най-силно е покачването на стойността на развлекателните и културни събития - със 7,4% спрямо юни.

Вероятно това се дължи на увеличаването на броя на посетителите, които са склонни да отидат да видят някое събитие на живо, но в по-голяма степен и на регулациите - нормално е когато една институция е принудена да работи с по-нисък от максималния си капацитет, тя да увеличи цените за достъпните места.

Тенденцията на ръст на цените сигурно ще продължи от тук нататък заради поскъпването на цените на горивата, следващо ръста на суровия петрол на глобалните пазари. През юли дизелът е отчел растеж на месечна база от 2,2%, бензинът А100 от 2%, А95 - 3,5%, а втечненият пропан-бутан за МПС-та 3,6%.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света