Когато ръководителите на централните банки представят своите прогнози, понякога те се разминават с това, което се случва в бъдеще. Пример за това са Великобритания и САЩ.

Финансовите институции публикуват своите очаквания за развитието на лихвените проценти в следващите месеци. Когато обаче има промени в икономиката, централните трезори са принудени да изменят плановете си.

Своите прогнози за тази година представи и централната банка на Русия. И изглежда те дадоха отражение, като доведоха до повече оптимизъм сред анализаторите относно икономиката на страната.

След като от институцията обявиха през септември, че няма да намаляват лихвените проценти до края на 2016 година, икономисти намалиха прогнозите си за инфлацията в страната близо до целта на правителството от 4%.

Към момента експертите очакват годишната инфлация до края на 2016 година да бъде 4,6%. Това е под прогнозите от август за такава от 5,2% и изглежда, че след две години рецесия икономиката ще се върне към растеж през следващата година, пише Bloomberg.

Все пак промените в цената на петрола могат да окажат своето влияние и да принудят Централната банка на Русия да направи промени в политиката си. И това надали ще изненада някого, след като през 2015 година институцията оряза неочаквано основните лихви само шест седмици след като ги беше повишила.

От централния трезор залагат още, че инфлацията ще намалее до 5,5% до края на тази година от 6% в момента. И ако това се сбъдне при положение, че преди време индикаторът достигна рекордните 17 на сто, означава, че Русия наистина се стабилизира и доверието на пазарите към нея расте.