Унгарската агенция за атомна енергия издаде разрешение за строеж на два съвременни енергоблока ВВЕР-1200 от поколение 3+ на площадката на АЕЦ "Пакш-2" на брега на река Дунав. Лиценз за изграждане на такъв тип енергоблок се издава за първи път на територията на ЕС, пише в Бюлетина за ядрена енергетика. По този начин реализацията на новите два енергоблока в Унгария, които ще са пети и шести за съществуващата атомна централа "Пакш", влиза в активна фаза.

Строителният лиценз потвърждава съответствието на новите блокове на унгарските и европейските норми на безопасност. В проекта АЕЦ "Пакш-2" ще се използват съвременни автоматизирани активни и пасивни системи за безопасност, двойна железобетонна обвивка и "уловител на стопилка".

Rosatom налива милиарди в Турция в проект за ядрена електроцентрала на стойност $20 милиарда

Rosatom налива милиарди в Турция в проект за ядрена електроцентрала на стойност $20 милиарда

Миналата седмица руската държавна компания изпрати около $5 милиарда

"Издаването на лиценз за проекта АЕЦ "Пакш-2" потвърждава, че той съответства на най-строгите европейски и унгарски изисквания за безопасност. През 2030 година Унгария ще има два нови енергоблока, като по този начин страната си осигури стабилност на енергоснабдяването", отбеляза министърът на външните работи Петер Сиярто.

Двата енергоблока ще бъдат построени от руската Росатом съгласно споразумение от 2014 г., подписано между Будапеща и Москва.

Въпреки сериозните забавяния, проектът, възложен без търг на Росатом, често е цитиран като доказателство за топли връзки между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин, пише Ройтерс.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Плановете за двата нови блока в Пакш служат на стратегическите интереси на Унгария, каза външният министър Петер Сиярто след среща през май с главния изпълнителен директор на Росатом.

Атомната електроцентрала е първата и единствена действаща атомна електроцентрала в Унгария. Нейните четири реактора с четири малки руски реактора ВВЕР 440 с общ капацитет от около 2000 мегавата започнаха да работят между 1982 и 1987 г.

Ще снабдява ли България Гърция с ток от новата си ядрена мощност и кога?

Ще снабдява ли България Гърция с ток от новата си ядрена мощност и кога?

"Катимерини": София търси ядрено споразумение с Атина

През 2019 г. централата е произвела повече от 50% от производството на електроенергия в Унгария.