Американските фермери са натрупали най-големия си дълг за последното повече от десетилетие. Общо дългът в сектора е достигна 409 милиарда долара от 385 милиарда долара през миналата година. Това съобщи министърът на земеделието в страната Сони Пардю в сряда.

Задълженията на американските фермери не са достигали такова ниво от кризата в сектора през 80-те години на миналия век, пише Business Insider.

Браншът в САЩ е под натиск през последните години заради падащите цени на продукцията и нарасналите разходи за производителите.

"В допълнение производителите са изправени и пред търговската война, която потиска търсенето на стоки от Щатите, като тарифите ги правят по-скъпи и това натиска цените на продукцията още по-надолу", посочва икономистът от Тексаския университет Луис Рибера.

Междувременно главният икономист на местното министерство на земеделието Робърт Джонсън изчислява, че износът на сектора може да се свие с 1,9 милиарда долара през тази година при задълбочаване на конфликта между Вашингтон и Пекин.

Китай ограничи голяма част от вноса на американски селскостопански продукти през 2018 година, когато бяха въведени мита в отговор на действията на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Властите в САЩ бяха принудени да осигурят подкрепа на фермерите заради финансовите загуби в резултат на търговската война. Така Вашингтон гласува около 8 милиарда долара финансиране за сектора.

Изглежда тези мерки не са достатъчни, тъй като фалитите в бранша растат с бързи темпове. През този месец от The Wall Street Journal съобщиха, че броят на подадените молби за защита от фалит от фермери в Средния Запад не е бил толкова голям от десетилетие насам.