Египет е най-бързо растящата икономика в Близкия Изток и е любимка на инвеститорите. Въпреки това бедността там расте, а компаниите се изправят пред затруднения, пише Bloomberg.

Страната приключва 3-годишната си програма от Международния валутен фонд, която трябваше да я извади от икономическия колапс. Неравенството обаче е ясно изразено.

Инфлацията най-после се забавя, бюджетният дефицит намалява, а облигациите са сред най-добре представящите се в света. В същото време обаче бизнесът е внимателен и има малко преки чуждестранни инвестиции, освен в петролния и газов сектор.

Повечето египтяни бяха тежко ударени от обезценка на валутата, която загуби половината от стойността си, както и от премахване на субсидиите, което покачи цените.

Икономическият растеж нараства до почти 5,5%, след като правителството започна да предприема нужните реформи в края на 2016 г., за да си осигури заем от $12 милиарда от МВФ. Институцията похвали макроикономическия прогрес, но призова за още промени, които да подкрепят частния сектор и да намалят ролята на правителството в бизнеса. Инфлацията намалява след връх от почти 35%, което може да съживи потребителското търсене и инвестициите.

"Реформите от 2016 г. бяха жизненоважни. Ако правителството не ги бе осъществило, ситуацията щеше да е много по-лоша", казва Омня Рамадан, старши консултант в Decode Economic and Financial Consulting. "Но всеки знае, че те не са достатъчни, за да запазят растежа", допълва той.

Премахването на субсидиите за храна и горива изчисти финансите на правителството и намали дълга. Прогнозата на МВФ е, че дефицитът ще падне до под 5% от БВП през финансовата 2021-22 година, наполовина от този през 2017-18. Задлъжнялостта е 87% от БВП, след като през 2017 г. достигна над 100%, и се очаква да спада всяка година до 2024 г.

Тези реформи направиха Египет един от най-доходоносните развиващи се пазари. Основният индекс в Кайро пада от април насам, но все още отчита 13% в долари от началото на годината.

За обикновените египтяни обаче, ситуацията е трудна. Почти една трета от населението живее в бедност, двойно повече, отколкото в началото на века. Прагът на бедност е $45 на месец.

Макар средният годишен доход на семейство да се покачва с 33 процента от 2015 г. до 58 900 паунда ($3 560), той всъщност пада с 20 процента заради инфлацията.

Настроенията сред частните компании са помрачени от бюрокрация и лоша инфраструктура. Бизнес активността се свива през всички освен два месеца от последните 11.

През юли все пак се записва подобрение. А инвестиционният компонент на брутния вътрешен продукт нараства с 12 процента на годишна база през второто полугодие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година."Крайната цел на тези реформи е да осигури отваряне на икономиката и обръщането ѝ към пазара", казаха от МВФ през юни. "Египет се нуждае от поне 700 000 нови работни места годишно, за да абсорбира младото и растящо население. И те могат да дойдат само от частния сектор", казват оттам.

12 ленти и 67 метра: Египет отвори най-широкия мост в света

12 ленти и 67 метра: Египет отвори най-широкия мост в света

Той свързва отделните части на Кайро над Нил