Нигерийското правителство, Световният екологичен фонд и Програмата на ООН за околната среда стартираха нова инициатива за 15 милиона долара. Тя цели да извлече ползите от електронните отпадъци в африканската страна.

Проектът представлява система за електронна кръгова икономика и бе обявен на годишната среща на Световния икономически форум, пише сайтът на организацията. Идеята за устойчива икономика ще защитава околната среда и ще създаде много работни места в безопасни условия.

Инициативата ще превърне сегашното неформално и опасно рециклиране на Нигерия в официална законодателна система, която ще облагодетелства всички участници, като ще включи малка такса при продажбата на електроника, която ще субсидира рециклирането.

В един тон електронни отпадъци има 100 пъти повече злато, отколкото в тон златна руда. Освен златото, технологичният боклук съдържа и други ценни елементи като платина, кобалт и редкоземни метали.

Според Международната организация по труда около 100 000 души работят в нерегламентирания сектор за рециклиране на електронни отпадъци в Нигерия. А над половин милион тона изхвърлена техника се преработва всяка година. Все още тази част от отпадъка, която няма никаква икономическа стойност често се депозира или изгаря. А това е най-големият източник на замърсяване на въздуха, водата и почвата с тежки метали и токсични химикали.

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Някои използват тези отпадъци, за да печелят незаконно, показва доклад

Инициативата ще разработи система за обезвреждането на неполезния и токсичен отпадък. Тя ще събира, преработва и обезврежда повече от 270 тона електронен отпадък, съдържащ органични замърсители и 30 тона такъв, съдържащ живак.

Очакванията за проекта са той да се развие и в други страни, като насърчава модела за кръгова икономика в Африка.

В Нигерия проектът ще се ръководи от Националната агенция по околните стандарти и правоприлагане. Схемата за 15 милиона долара обединява правителството, частния сектор и гражданското общество.

Тя е част от Платформата за ускоряване на кръговата икономика (PACE), създадена от Световния икономически форум, и цели да постигне сътрудничество с рециклиращите страни и технологичните производители Dell, HP, Microsoft и Phillips.

"Този ​​проект демонстрира как кръговата икономика може да стимулира икономическия растеж, да създаде работни места и да облагодетелства околната среда. Като платформа за публично-частно сътрудничество, Световният икономически форум е възхитен от работата в екип между рециклиращите и производителите на електроника, работещи рамо до рамо с правителството и международните организации за постигане на общи цели ", заяви Доминик Ваурей, управляващ директор и ръководител на Центъра за глобални обществени блага.