Обемът на международната търговия със стоки на страните от Г-20 , коригиран спрямо сезонните колебания, отново спадна през третото тримесечие, според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Износът на стоки от 20-те най големи икономики в света в доларово изражение през периода юли-септември е намалял с 1,2% спрямо предходните три месеца и възлиза на 4,487 трилиона долара. Вносът е намалял с 2,1% до 4,548 трилиона долара. Спадът е особено осезаем в Източна Азия и Европа, се казва в доклада на ОИСР.

ОИСР повиши прогнозата си за ръста на БВП в света

ОИСР повиши прогнозата си за ръста на БВП в света

Повишена е и прогнозата за БВП на Русия

Според ревизираните данни през второто тримесечие износът е намалял с 3,1%, вносът с 2,1%.

Спадът на търговията със стоки в Европейския съюз през юли-септември възлиза на 1,5%, включително във Франция и Германия - с над 2%, поради намаление на продажбите на производствено и транспортно оборудване.

Износът за Китай е намалял с 6,1%, също поради намаляване на доставките на стоманени продукти. Междувременно в Южна Корея той се повиши с 1,2% благодарение на силните продажби на автомобили.

Световната банка посочи лидера по икономически растеж през следващите години

Световната банка посочи лидера по икономически растеж през следващите години

Подобрена е прогнозата за растежа на БВП на Южна Азия за 2023 г. до 5,8%

Износът на услуги от страните от Г-20 през третото тримесечие, по предварителни оценки, се е увеличил с 0,1%, вносът с 0,2%, се казва още в доклада. Данните за търговията с услуги в момента са налични само за малко над половината от страните от Г-20.

През второто тримесечие на тази година износът на услуги се увеличава с 1,1%, вносът с 1%.