Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди ре-деноминация на закъсалия боливар в четвъртък, като страната ще премахне три нули в ситуация на хиперинфлация и тежка икономическа криза.

Мярката ще стане факт от четвърти юни и няма да има никакъв ефект върху стойността на валутата, пише Reuters.

От април 2013 година, когато Мадуро зае поста, боливарът се срина с 99,99 процента срещу американския долар на черния пазар. Ако тогава бяхте купили боливари за 100 долара, сега те ще струват едва един цент.

Президентът обаче представи ходът като позитивно развитие, насочено към защита на Венецуела от валутни спекулатни и водената от САЩ "икономическа война".

Венецуела може да създаде дефицит на пазара на петрола

Венецуела може да създаде дефицит на пазара на петрола

Разкъсваната от криза страна продължава да намалява добива

Критиците припомнят, че мярката няма да има абсолютно никакъв ефект и няма да подобри с нищо икономическата каша, която социалистите създадоха, а е просто психологически трик, с който Мадуро се надява да накара венецуелците да забравят колко сериозна е хиперинфлацията.

Ходът звучи като преоценка на валутата, но икономисти посочват, че това е валутна ре-деноминация, тъй като страната няма да промени официалния курс. Преди десетилетие Каракас направи същото, като и тогава премахна три нули.

Венецуелците няма да се налага да връщат сегашните банкноти, но всички нови, които ще се печатат от четвърти юни нататък, ще бъдат с новата деноминация.

Милиони венецуелци страдат от недостиг на храна и лекарства и преживяват вече пета година на рецесия, за която виновник е некомпетентното социалистическо правителство и корупцията. Мадуро се оправдава със "западната враждебност" срещу него.

Цените във Венецуела се повишиха до 6 147 процента през 12-те месеца до февруари.

Мадуро ще се яви на изборите на 20 май, а критиците казват, че вотът е предопределен.

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Страната не е добивала толкова малко петрол от 30 години насам