Brexit, нарастващите заплати и рекордно ниската безработица превърнаха поляците от едни от най-активните европейски трудови мигранти в хора, предпочитащи да останат в родината си.

След присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., около 2.6 млн. от 38-те млн. жители на Полша са емигрирали, изоставяйки ниските заплати и двуцифрена безработица в родината за сметка на по-добре платена работа в по-богатата Западна Европа, пише Bloomberg.

Обединеното кралство бързо се превърна в любима дестинация на поляците, където живеят над 1 милион полски емигранти, като според официалната статистика (по неофициални данни те са почти 2 млн.).

Една от най-"мобилните" нации в Европа все повече не иска да работи в чужбина

Една от най-"мобилните" нации в Европа все повече не иска да работи в чужбина

Ниската безработица и по-голямата конкуренция на пазара на труда повишават стандарта

Но годините на икономическа трансформация се съвпаднаха с плана на Обединеното кралство да напусне ЕС, унищожавайки страстта към пътуване в най-голямата източна икономика на ЕС.

9 от 10 поляци вече отхвърлят идеята за емиграция, според актуално проучване на компанията за човешки ресурси Work Service. Това е най-голямата цифра, откакто фирмата започна да провежда подобни анкети преди 4 години, когато 1/5 от населението на страната обмисляше да емигрира.

Почти 40% от анкетираните изтъкват "привлекателни работни места" в Полша като основна причина, поради която искат да останат в родината си.

Полша не приема мигранти, но ще внася филипинци

Източноевропейска страна не приема бежанци, но ще внася азиатци

На страната ще й липсват 4 милиона работници през 2030 година

"За първи път в историята на нашите проучвания виждаме едноцифрено число на поляците, които мислят за работа в чужбина", посочи пред Bloomberg изпълнителният директор на фирмата Мачией Витуцки.

"Без съмнение това е благодарение на подобряването на пазара на труда, което не само отслабва интереса към чуждестранните работни места, но и кара хората просто да отхвърлят тази идея изобщо", добавя той.

Полската икономика расте уверено, а бизнесът търси все повече хора за свободните работни позиции. Средните заплати в страната нараснаха с годишен темп от 7% за втора поредна година, като средното възнаграждение в големите компании достигна около 4000 злоти (1046 долара) месечно. Безработицата е 3.6%, една от най-ниските в ЕС, според Евростат.

От тези 9% от поляците в проучването, които обмислят преместване в чужбина, само 1/3 искат да отидат във Великобритания. Най-предпочитаната дестинация е съседна Германия, следвана от Норвегия и Швеция, според Work Service.