Мюнхенският институт Ifo понижи силно своята прогноза за растежа на най-голямата европейска икономика през 2019 година до едва 0,6% от предишните 1,1% заради по-слабото търсене на германски индустриални стоки в чужбина.

"Индустрията, включително важният автомобилен сектор, няма да допринесат за общия икономически растеж. Глобалното търсене на германски продукти е слабо, тъй като световната икономика продължава да губи скорост", заяви икономистът от института Тимо Волмершаусер, цитиран от Reuters.

Икономиката на Германия растe с най-бавен темп от 2013 година

Икономиката на Германия растe с най-бавен темп от 2013 година

През последните 3 месеца има леко повишаване и страната е избегнала рецесия

Според него обаче, че стабилният пазар на труда, умерената инфлация и рязкото нарастване на заплатите ще подкрепят частното потребление, което трябва да подкрепи общия германски икономически растеж. Държавните разходи ще дадат допълнителен тласък на икономиката, тъй като се очаква те да нараснат с 2,6% през тази година след повишение с 1% през предходната година..

От Ifo смятат, че посочената слабост на германската икономика ще трае за кратко, като те очакват темпът на растежа да се възстанови до 1,8% през 2020 година.

Deutsche Bank очаква свиване на германската икономика

Deutsche Bank очаква свиване на германската икономика

Най-голямата банка в страната прогнозира 1% ръст през 2019

Германското правителство през януари също намали прогнозата си за растежа на БВП за 2019 г. до 1,0% и ще актуализира предвижданията си икономиката следващия месец.

Икономика имаше слаб старт в началото на 2019-а и вероятно ще се увеличи доста умерено през първото тримесечие, съобщи в четвъртък икономическото министерство в своя месечен доклад.