Президентът на Руската федерация Владимир Путин създава ново поколение руски олигарси. Те са милиардери, считат се за успешни бизнесмени и днес печелят много пари предимно от управлението на конфискуваните западни активи. Свидетели сме на трета вълна от бъдещи олигарси, които са магнати, избрани от Путин да притежават и управляват конфискуваните активи, пише Reuters

Крупните бизнесмени на пръв поглед изглеждат малко по-ориентирани към бизнеса, предимно защото ръководят завладян успешен западен бизнес, но ще си останат също толкова подчинени, колкото и предшествениците им, коментират анализатори.

Новите бизнес магнати в Русия обаче не участват във властта, както предишните олигарси. Никой от тях не е достигнал тежест, която да му позволи да се състезава за влияние в Кремъл. В краткосрочен план те могат да растат бързо, като се възползват от благоденствието на прегряващата военна икономика на Путин. Те обаче ще са ограничени от изолацията на икономиката.

Polymetal продаде руския си бизнес на олигарх за $3,69 милиарда

Компания за благородни метали продаде руския си бизнес на олигарх за $3,69 млрд.

В сделката влизат и натрупаните дългове

Старата вълна олигарси

Първата вълна олигарси в Русия натрупа богатството си от приватизацията в началото на 90-те години при тогавашния президент Борис Елцин. На някои им беше позволено да продължат да управляват богатството си, стига да спазват правилата на Путин, който смени Елцин на президентския пост. Такъв е случаят с Владимир Потанин - собственик на металургичния гигант Norilsk Nickel на стойност $24 милиарда. Както и на Олег Дерипаска - ръководител на огромна индустриална империя с преобладаващи алуминиеви активи.

Снимка 665538

Източник: EPA/БГНЕС

Много от това първо поколение олигарси платиха висока цена за противопоставянето си на Владимир Путин. Борис Березовски, който натрупа богатството си от петрол, автомобили и медии, преди да емигрира във Великобритания след разрив с президента, е мъртъв. Михаил Ходорковски, основател на бившия петролен гигант "Юкос" и някога най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в сибирски затвор, защото се опита да се занимава с политика.

Други прехвърлиха по-голямата част от богатството си в чужбина, но поддържат добри отношения с Кремъл, като бившия петролен магнат Михаил Фридман, чиито активи сега се управляват от неговата базирана в Люксембург холдингова компания LetterOne.

Не можем да не споменем и Игор Сечин, когото Путин назначи за вицепремиер, преди да го постави начело на държавния петролен гигант "Роснефт". Николай Токарев, друг агент на КГБ, стана президент на "Транснефт", най-голямата тръбопроводна компания в света, през 2007 г. Алексей Милер е дългогодишен ръководител на руския газов гигант "Газпром".

Новата вълна - кои са Александър Варшавски и Александър Говор?

Въпреки че част от по-старите поколения не са загубили влиянието си, изглежда е дошло времето за смяна на караула. Преди няколко месеца малцина извън Русия бяха чували за бизнесмените Александър Варшавски или Александър Говор. Първият, собственик на представителствата на VW, сега е собственик на завод, който германската автомобилна група управляваше, в северната част на Русия. Той пое и активите на корейския производител на автомобили Hyundai в Русия. Конфискуваните активи, които той сега управлява, са донесли близо $7 милиарда приходи през 2021 г., според руския независим новинарски сайт The Bell.

Александър Говор пък беше собственик на франчайзите на McDonald"s в Руската федерация. Заедно със своя партньор Арсен Каноков, той наследи заведенията от веригата Starbucks и Domino"s и отваря нови обекти. Тези активи са генерирали около $3 милиарда годишен приход преди войната.

Списъкът на новите олигарси може да нараства тепърва през следващите месеци, тъй като много компании все още се опитват да напуснат Русия. Днес около 1700 западни корпорации все пак, все още продължават да разивват дейност в Москва. Това означава, че руският президент има още много за даване. Само трябва да реши на кого.

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

Общото състояние на руските милиардери според рейтинга на BBI е нараснало с $18,3 милиарда