Моментът за първото повишаване на лихвите от Европейската централна банка зависи от това дали сегашното забавяне на еврозоната е краткотрайно отслабване или по-продължителен спад, заявява Франсоа Вилерой де Галхау, анализатор на ЕЦБ в интервю, информира Reuters.

ЕЦБ заяви, че има за цел да запази лихвените проценти на сегашните рекордно ниски стойности поне през лятото, но тази политика е все по-малко в синхрон с очакванията на пазарите, докато растежът се забавя.

Запитан в интервю за испанския вестник El Pais дали последните данни са намалили шансовете за покачване след лятото, Вилерой казва, че ЕЦБ ще следи внимателно потока от икономически данни.

"Ключовият въпрос ще бъде дали забавянето е временно - с възможност за отскок през тази година - или по-трайно", казва Вилерой, който е ръководител на френската централна банка и се възприема като лидера, който ще наследи Марио Драги като гуверньор на ЕЦБ тази година.

Той добавя, че е налице силно сближаване на мненията в Управителния съвет на ЕЦБ за подхода към следващото повишаване и гъвкавост по отношение на точния момент.

ЕЦБ ще има среща на 7 март, когато се очаква персоналът на банката да намали прогнозите за растежа и инфлацията, тъй като еврозоната претърпява най-голямо забавяне от половин десетилетие насам.

Вилерой заявява, че устойчивото вътрешно търсене в Германия, Франция и Испания запазва нисък риска от рецесия, макар че перспективата е замъглена от заплахата от протекционизъм в глобален план и несигурността около Брекзит в Европа.

В този икономически контекст той казва, че ЕЦБ ще бъде "прагматична" в използването на трите си основни инструмента за политика: запасите от активи, лихвените проценти и предоставянето на ликвидност.

По последната точка членът на борда на ЕЦБ Бенойт Коуре заяви в петък, че ЕЦБ обсъжда идеята за издаване на нови многогодишни заеми на банки, които в някои страни ще са изправени пред непреодолими финансови трудности през следващата година, когато предишните заеми трябва да бъдат изплатени.

Банките в Италия и в други южноевропейски страни могат да се сблъскат с проблеми с финансирането, тъй като наближава датата за изплащане на последната целева операция по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР) на ЕЦБ през 2020 г.

Вилерой казва, че инструментите за ликвидност трябва да се използват само ако естеството на случая е паричната политика и "не може да бъдат предназначени за специфичните нужди на някои банки или някои юрисдикции".