Икономиката на САЩ се възстановява, а пазарът на труда се връща назад след драматичните загуби по време на разгара на Covid-19. Но това не означава, че не съществуват повече рискове, пише CNN.

Огромна част от икономистите, или 87%, участвали в национално проучване на икономиката на бизнеса в САЩ този месец, смятат, че евентуалната втора вълна от инфекции може генерално да възпрепятства възстановяването и да се превърне в най-голямата опасност за икономиката на страната.

Пандемията взе повече от 100 000 живота в САЩ и принуди страната да предприеме строги мерки за блокиране през март. Бизнесът уволни милиони служители, което доведе до най-стръмните загуби на работни места - почти 21 милиона през април.

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Най-високото ниво от Втората световна война насам

Пазарът на труда обаче отскочи силно през май, като добави 2,5 милиона нови работни места, след като държавите започнаха да разхлабват мерките. Но постепенното рестартиране на икономиката може да доведе до обновяване на разпространението на силно заразния вирус. Това от своя страна би могло да доведе до второ блокиране, което би донесло още по-голяма икономическа болка.

На този фон 80% от участниците в гореспоменатото проучване са песимистични по отношение на икономическите перспективи на САЩ.

До последното тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт на САЩ ще бъде с 5,6% по-нисък в сравнение със същия период на 2019 година, показва средната оценка от анализа. Настоящото второ тримесечие на тази година се очаква да бъде най-ниска точка за рецесията, тъй като ще включва по-голямата част от периода на блокиране. Ревизиите на БВП за първото тримесечие също така показват, че американската икономика се е свила с 5% между януари и март.

Икономиката на САЩ до голяма степен разчита на потребителските разходи, които се очаква да намалеят с 6,4% през тази година преди евентуалното възстановяване през 2021 година.

Следващата година БВП ще се повиши, за да нарасне с 4,8%, заявиха участниците в проучването, но повечето не очакват икономиката да се върне на предпандемичното си ниво поне през втората половина на 2021 година.

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Около 50 милиона американски служители са били засегнати по някакъв начин от кризата според икономисти

Вашингтон разгърна пакет от стимули за няколко трилиона долара, за да помогне на страната да премине през кризата. В резултат на това се очаква федералният дефицит да нарасне до 3,4 трилиона долара през 2020 година, което е три пъти повече от дефицита от миналата година. През 2021 година се очаква дефицитът да спадне до 2,1 трилиона долара според участниците в проучването.

В противоположния край на спектъра, 51% от анкетираните смятат, че ваксина срещу болестта би осигурила най-голямото развитие на икономиката на САЩ.