Петролът е на път да стане най-големият експортен продукт за Съединените щати тази година за първи път в историята. Това показва нарастването колко сериозно е нараснало влиянието на производството и износа на петрол от САЩ върху световния пазар на петрол.

Все по-голямото производство на петрол в САЩ през последните години и нарастващият износ след премахването на забраната през 2015 г. превърнаха американския петрол във все по-важна стока на пазара, особено след като започна войната на Русия с Украйна и забраната и санкциите за руския суров петрол от Запада, пише Oilprice.

Доставките на петрол от САЩ компенсираха част от съкращенията на ОПЕК+ през първата половина на тази година. Производството на суров петрол в Америка се очаква да бъде средно 12,92 милиона барела на ден през 2023 г. и 13,12 милиона барела на ден през следващата година. нови рекордни стойности, смята Администрацията за енергийна информация.

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Само за 2022 година са идентифицирани над 1100 танкера, свързани с Русия, които са изключвали транспондерите си

Износът на петрол е рекордно висок - средно 3,99 милиона барела на ден през първата половина на 2023 г. - увеличение с близо 20% спрямо първата половина на 2022 г.

И по обеми, и на стойност, износът на петрол от САЩ беше най-големият сред всички категории в търговията на Америка до август тази година и вероятно ще остане такъв за цялата 2023 г. - това се отчита за първи път в историята, според анализ на компанията WorldCity, която следи официални данни на U.S. Census Bureau. Само за август стойността на износа на петрол от САЩ от 10,3 милиарда долара.

От 2015 г., (когато САЩ вдигнаха забраната за износ на суров петрол) износът на американски петрол се повиши, наред със скока в производството. За последните две години той нарасна още, благодарение на нарастващия глобален апетит за покупки на конкурентни цени на фона на по-ниското предлагане от ОПЕК+ и ембаргото върху руския суров петрол.

През първата половина на 2023 г. Европа е основната дестинация за износ на суров петрол от САЩ по обем с 1,75 милиона барела на ден, а Азия е на второ място с 1,68 милиона барела на ден. Съединените щати също изнасят петрол и за Канада, Африка и Централна и Южна Америка.