Свикнали сме да мислим за Германия като за най-добре представящата се икономика в Европа. Страната години наред е двигател на растежа на европейската икономика, но нещо се обърка след пандемията.

За сметката на това пък Италия се превръща от проблемно дете в бързо възстановяваща се икономика след коронавируса. Свикнала да обявява незадоволителни прогнози за растеж и лошо класиране на дълга в годините преди пандемията, сега страната бързо измества Германия и се превръща в двигател на растежа в Европа.

През последното тримесечие италианската икономика нарасна с 0,6%, а германската се сви с 0,3% през посочения период. Освен тази тримесечен отрязък, има и други впечатляващи данни за третата по големина икономика в Европа.

"Италианската икономика е нараснала с 3,8% от 2019 г.", заявява Йорг Крамер, главен икономист в Commerzbank. Това е "два пъти повече, в сравнение с френската икономика и пет пъти повече от германската икономика", коментира той, цитиран от DW.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира растеж от 0,3% тази година за Германия. Водещи немски експерти очакват ръст само от 0,1%. За разлика от това в Италия се очаква ръст от 0,7% тази година, според ОИСР.

Секторите в Германия, в които най-много фирми са в несъстоятелност

Секторите в Германия, в които най-много фирми са в несъстоятелност

Според данните несъстоятелността през втората половина на 2023 г. се доближава или надвишава нивото от 2019 г.,

Огромните субсидии за строителство

За да помогне на икономиката, италианската държава финансира различни мерки за обновяване на жилища, стартиращи от 2020 г. За някои проекти се плаща около 50% от разходите, други получават дори повече. Най-популярният се нарича "Супербонус 110" за енергийно ефективни промени.

Идеята на програмата е, че всеки, който реновира къщата или апартамента си, ще получи всички разходи плюс 10% възстановяване отгоре чрез схема за намаляване на данъците.

Инвестициите в строителството са нараснали много сериозно, според икономистът и експерт по Италия Крамер. "Този ​​ефект обяснява две трети от силния растеж, който виждаме", счита тя.

Други обаче са против тези мерки. "Ако държавата плаща за всичко, хората не се интересуват колко струва", смята Архитектът Мауро Конгедо. Освен това никой не контролира цените. Той смята, че бонусът за енергийно саниране на сгради като цяло е нещо добро. Собствениците обаче трябва да участват в разходите, а не просто да получават всичко от правителството

Средства от Европейския съюз

Десните в правителството забавиха програмата "Супербонус", въведена от лявото движение. През 2023 г. тя покри максимум 70% от разходите, а тази година до 65% от разходите за обновяване.

Германия затвори своите АЕЦ преди година. Един град обаче има идея да се използват за друга цел

Германия затвори своите АЕЦ преди година. Един град обаче има идея да се използват за друга цел

92 милиона евро ще се инвестират в проекта, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през втората половина на 2026-а

Въпреки това данъчните облекчения, заложени в програмата, значително ще намалят държавните приходи през следващите няколко години. За правителството в Рим вероятно е много удобно, че милиарди все още текат - предимно от Брюксел. Италия е един от най-големите получатели на фонда на ЕС за възстановяване от COVID.

До 2026 г. почти 200 милиарда евро ще бъдат изплатени на Италия под формата на субсидии и заеми.

Доверието в италианското правителство се връща

Когато Джорджия Мелони стана министър-председател през октомври 2022 г., първоначално икономистите реагираха много предпазливо. По време на предизборната кампания Мелони и нейната партия обявиха националистически икономически курс "Произведено в Италия", агитираха срещу мигрантите и не се дистанцираха ясно от Русия.

След избирането й германският седмичник "Щерн" я определи като "най-опасната жена в Европа". Но по отношение на икономическата политика министър-председателят засега, до голяма степен, остава на същия курс като своя предшественик Марио Драги.