Спадът на пазара на имоти в Сидни ще се задълбочи тази година, тъй като по-строгите стандарти за кредитиране и най-лошият спад в цените от края на 80-те години на миналия век карат нервните купувачи да стоят настрана, пише Bloomberg.

Средните стойности за дом в Сидни са паднали с 11,1% от техния пик през 2017 г., според данни на CoreLogic, публикувани в сряда - надминавайки спада от 9,6%, когато Австралия бе на ръба на последната рецесия.

В национален мащаб цените на жилищата спаднаха с 4,8% през 2018 г. - най-слабите условия на жилищния пазар от 2008 г. насам, според CoreLogic.

Снимка 397959

"Достъпът до финансиране вероятно ще остане най-значителната бариера пред подобряването на условията на пазара на жилища през 2019 г.", заявява ръководителят на изследователския екип на CoreLogic Тим Лоулес. Слабото настроение на потребителите към пазара на недвижими имоти "вероятно ще продължи да намалява търсенето на жилища".

Сидни беше епицентърът на петгодишния бум и цените все още са около 60% по-високи от тези през 2012 г. Това означава, че малко от съществуващите собственици са на загуба, а големите банки - които доминират около 80% от ипотечния пазар - имат много буфер, преди да настъпят загубите.

Според данни на CoreLogic, публикувани в край на миналата година три от под-регионите на Сидни отбелязаха двуцифрен годишен спад на цените на жилищата, воден от Ryde, докато стойностите в престижните вътрешни предградия на Мелбърн също са паднали с повече от 10% през последните 12 месеца, пише Guardian.

Снимка 397964

Източник: CoreLogic

И все пак, с някои икономисти, които прогнозират още 10% спад в цените в най-гъсто населения град в Австралия, политиците започват да стават нервни. Централната банка се притеснява, че продължителен спад ще се отрази негативно и на потреблението и предупреди миналия месец, че големите банки рискуват да засилят спада, ако всички те оттеглят кредита си по същото време.

Пруденциалният регулаторен орган на Австралия обяви миналия месец, че намалява лимита за само лихвеното кредитиране, разхлабвайки ограниченията на кредитите, които са допринесли за спада.

Какво казват икономистите?

"Без признаци на отсрочка през първото тримесечие на 2019 г. властите могат да въведат повече мерки за стабилизиране на търсенето. Въпреки че рискът от намаляване на лихвения процент от резервната банка на Австралия се е увеличил, смятаме, че може да се избегне по-нататъшното облекчаване ", казва Тамара Маст Хендерсън от Bloomberg Economics

В страната цените на жилищата паднаха с 5,2% от техния връх през октомври 2017 година. Спада на цените в Сидни в сравнение с миналата година беше най- сериозен, следван от спада в Мелбърн, според CoreLogic.

С очакваните избори през май и основната опозиционна лейбъристка партия, която се ангажира да ограничи данъчните привилегии за инвеститорите в имоти, ако спечели, вероятно доверието ще бъде негативно повлияно още повече.