Официално Ирак е на 13-о място в света по запаси на газ, като те възлизат на 3,5 трлн. куб. м, но според Международната агенция по енергетика техните реални изкопаеми запаси са над 8 трлн. куб. м, което ги поставя непосредствено под Катар или на четвърта позиция глобално, пише Саймън Уоткинс за Oilprice.

Въпреки това страната почти не развиваше газовия си потенциал - газът, заключен заедно със суровия петрол в земните недра, просто се изгаряше. До момента.

А това, което ще промени статуквото, е новият договор, който страната подписа с френския гигант Total за работа по четири проекта в отрасъла - от находищата Западна Курна 2, Маджун, Ратауи, Туба и Лухайс, от които се очаква да се произвежда поне 8,5 млн. куб. м дневно.

Но това не е единствената дейност, която компанията ще извършва в страната по силата на новия договор. Освен това тя ще изгради соларна централа с мощност от 1000 Mw и ще участва в проект за пречистване на морска вода и преноса ѝ до петролните резервоари, в които тя се използва за поддържане на налягането, с който ще обработва по 2,5 млн. барела морска вода дневно.

Той е известен като CSSP и се разглежда като огромен репутационен риск за всяка компания, заради въвличането с тромавата и корумпирана администрация в страната. Първоначално целта на бавещото се вече много години начинание беше да доставя 6 млн. барела вода, в началото за полетата в Басра и провинция Майсан и с него трябваше да се разшири съществуващото съоръжение за морска вода, изградено за четири години от Saudi Aramco, което започна да доставя вода през 2009 г.

Всичко това е част от плана на Ирак да спре да използва суровия петрол за производството на електроенергия, тъй като вместо това може да го изнася, което ще е по-доходоносно за страната, която и без това е изправена пред сериозни платежни проблеми - през миналото лято тя поиска заем от 10 млрд. долара, само за да плати заплатите за следващите два месеца на около 4 млн. държавни служители.

Ако тя се превърне в износител на природен газ, това може да изстреля приходите в хазната и да доведе до поевтиняване на суровината глобално.