Дефлацията тревожи централните банки навсякъде по света. Финансовите институции искат да удължат стратегиите си за парична политика, целейки покачване на цените.

Една страна обаче не се вълнува толкова от въпроса, а в държавата процентът на инфлация е отрицателен в продължение на 24 последователни месеца.

Покачването на цените явно не е голям проблем за Израел. Това е така, защото за разлика от Япония или Европа, спадът не се отразява толкова върху търсенето и потреблението.

Снимка 261502

Източник: Bloomberg

Откакто демонстранти излязоха по улиците в Тел Авив преди пет години, правителството в държавата се ориентира към намаляване на цените в области, където те са прекалено високи.

През последните години управляващите намалиха цените в сфери като закупуването на автобусни билети и заплащането на сметки за вода и електричество, пише Bloomberg.

Други индустрии, като например пътуването със самолет или набавянето на храна, които преди това са били изолирани от световния пазар, станаха отворени за нови конкуренти, за да се помогне на спада в цените.

Мярката оказа огромно влияние върху потребителите. Гражданите изведнъж започнаха да разполагат с по-широк кръг от възможности, които вече излизаха по-евтино.

В този смисъл докато технически икономиката се насочва към дефлация с продължителен период на спадове в цените, растежът им не би се оказал толкова неблагоприятен и пагубен.

През последното тримесечие увеличеното потребление помогна на икономиката в страната да се покачи с 4.3 процента на годишна база, но главната грижа на страната си остава да защити своята валута.