Икономическата активност в еврозоната отново е надолу през октомври, тъй като стопанствата пак започнаха да бъдат затваряни, показва предварителните данни за индекса на мениджърските поръчки на IHS Markit.

По отношение на услугите той се понижава до 49,4 пункта - най-ниската му стойност за последните пет месеца. Когато той е под 50 пункта, това говори за свиване на отраслите. Производственият отрасъл запазва обаче относителна стабилност.

Странният парадокс на автосектора в Турция: Производството пада, но работниците не достигат

Странният парадокс на автосектора в Турция: Производството пада, но работниците не достигат

През август продукцията се срина с колосалните 44% на годишна основа

"Еврозоната се намира нарастващ риск от двойно понижаване на икономиката, тъй като втората вълна от коронавируса доведе до спад на бизнес активността през октомври", каза главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън. "Данните разкриват приказка за две различни икономики, като производството се радва на най-бързи растеж от началото на 2018 г. насам, но затягането на мерките срещу коронавируса удрят все по-тежко сектора на услугите."

През изминалата седмица Франция наложи вечерен час на баровете и ресторантите, които вече ще трябва да затварят в 21 часа. Съставният индекс на мениджърските поръчки в страната се сви до 47,3 пункта, което е най-ниската му стойност от май досега. През септември той също беше в рецесия, като тогава беше 48,5 пункта.

Нидерландия също отново затвори частично икономиката си през миналата седмица, като сред мерките са забрана за ходенето на гости на повече от трима души и затваряне на баровете и ресторантите. В Ирландия пък ходенето на гости беше изцяло забранено, а в Германия има препоръки за избягване на посещенията в ски курортите.

Германия отчита неочакван спад в производството

След няколко месеца на надежда, европейска икономика №1 отчита неочакван спад в производството

На фона на нарастващия брой заразени в Европа

Въпреки това съставният индекс на мениджърските поръчки в най-голямата европейска икономика през октомври е 54,5 пункта, т.е. индустрията и услугите растат. Но тя е просто светло петно на фона на мрака в еврозоната.

"Разликите между отделните страни са значителни", посочва Уилямсън. "Докато Германия се радва на изстрелване на производствения отрасъл, което е било по-голямо само два пъти за последните 25 години, останалата част от валутния блок е във все по-задълбочаваща се рецесия."