Иновациите в областта на съхранението на енергия, интелигентните мрежи и технологиите за производство на електричество ще засегнат всяка част от веригата на доставки - от източника до потребителя, за захранването на планетата.

Технологията за съхранение на енергия подобрява жизнеспособността на вятърната и слънчевата енергия - два енергийни източника, които остават забравени по отношение на разходите поради финансови фактори, свързани с батериите, които ще съхраняват генерираната енергия.

Умните електрически мрежи ще регулират преминаването на енергия през градовете, осигурявайки защита от сривове в системите.

Business Insider представя проучване на напредъка на пет различни технологии, които обещават да променят облика на енергийната индустрия през следващите 20 години. И ето кои са те:

Горивна клетка

Технологията би позволила на возилата да работят с помощта на водород и кислород, освобождавайки само топлина и вода като емисии във въздуха.

Литиево-въздушни батерии

Тези устройства имат около 10 пъти по-голяма мощност от литиево-йонните батерии, които се използват в електрическите коли. Те обаче имат няколко "трески за дялане", преди да навлязат на пазара.

Интелигентна електрическа мрежа от първо поколение

Първата стъпка в изграждането на надеждна умна мрежа изисква инсталирането на интелигентни измервателни уреди във всяко домакинство и сграда. Устройствата ще пращат информация за консумацията в реално време директно на доставчика на енергия, което позволява да се правят корекции според нуждите на конкретния район.

Приливни турбини

Съоръженията са сходни с вятърните мелници, но се намират под водата и усвояват енергия от движението на вълните. Тази зелена енергия пожъна малък успех, но възражения от рибари на места, където са инсталирани, както и случили се инциденти, върнаха технологията крачка назад, за да се усъвършенства.

Космическа соларна енергия

Идеята на тази иновация е да се набавя енергия от Космоса чрез приемник, а научната концепция съществува още от 70-те години на миналия век. Големите разходи обаче за изпращането на панели и оборудване извън Земята засега възпрепятстват успеха на идеята в търговската мрежа.