В Кахраманмараш, епицентърът на унищожителните трусове в Турция, машините, които произвеждат прежди за цял свят са "затихнали". Повечето от фабриките, в които работят 155 000 текстилни работници и са дом на някои от най-добрите предачи на Турция, са унищожени.

Във фабрики с непокътнати сгради предачните машини са повредени. Кахраманмараш е сърцето на турското производство на прежда. Годишният принос на 360-те износители от града към външната търговия на Турция е около 1 милиард долара. Но тези съоръжения, които бяха в основата на голямото разрушение, претърпяха безпрецедентна загуба от работници до занаятчии и от мениджъри до началници.

Фатих Мехмет Зюлкадироглу, машинен инженер, който е създал фабрики за прежди не само в югоизточния регион, но и в страни от Индия до Германия, получава непрекъснати обаждания след земетресението на 6 февруари.

"Ние създаваме фабрики за прежда в целия регион от години", каза пред Hurriyet Daily News Зюлкадироглу, председател на борда на Teco Tekstil.

Снимка 608469

Източник: iStock Images

"Ние докарваме предачни машини от Европа, транспортираме машини втора употреба тук до страни като Иран и Пакистан и изграждаме нови фабрики там. Земетресението причини много щети на предачните фабрики в Кахраманмараш."

Зюлкадироглу обясни, че между 30 и 35 процента от предачните машини в Кахраманмараш са станали неизползваеми и че 15-20 процента от тях ще бъдат бракувани.

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

Как щетите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до минимум?

"Изследвахме региона", каза той. "Щетите са много големи. Сградите са рухнали, а машините в тези сгради, които не са се срутили, са станали неизползваеми."

Зюлкадироглу обясни, че е казал на собствениците на фабрики за прежда "продайте, отървете се, купете нова", когато са ги попитали какво трябва да направят.

"Продукцията с европейско качество се произвежда в Кахраманмараш", каза той.

"Тези машини работят на висока скорост, трябва да са поне 95 процента ефективни. При 80 процента са на загуба, защото енергията и трудът са скъпи. Освен това бригадирите са напуснали Кахраманмараш. Ще продадем машините като втора употреба в страни като Индия, Пакистан, Иран и Египет."

Зюлкадироглу припомни, че някои от машините в града е трябвало да бъдат обновени.

"По време на пандемията производителите на прежди в града получиха стимули да подновят машините си", каза той.

Бяхме направили нови поръчки и продавахме старите, за да освободим място. Някои от новите машини трябваше да пристигнат тази година. Това е предимство, но се очакват още земетресения. Една предачна машина струва 10-20 милиона евро, а собствениците се страхуват да я поставят в сградите.

Абдулкадир Конукоглу, председател на борда на директорите на Sanko Holding, който има много фабрики в зоната на земетресението, каза: "Ще започнем тази седмица с 10 процента капацитет в Адъяман и ще добавяме всяка седмица по 20 процента отгоре. Ние подкрепяме всички наши служители в зоната на земетресението с по 10 000 турски лири. Поставяме контейнери в близост до фабриките, където те могат да останат със семействата си.

Ханефи Оксюз, председател на базирания в Кахраманмараш Кипаш Холдинг, описа ситуацията в града като хаотична.

Румъния забранява отдаването под наем на сгради, в категорията с най-висок риск от земетресение?

Румъния забранява наемането на сгради с "червени точки", пряко засегнат е HoReCa бизнесът?

В тях също ще бъдат забранени за провеждане на дейности, които предполагат концентрация на повече от един човек на 4 кв.м

"Преживяхме огромно бедствие, предполагам, че по-голямо би било само Апокалипсисът", каза той.

"Служителите ни ги няма. Подготвили сме проект за 500 къщи за работниците, след което ще ги увеличим до 1000. Като индустриалци, ние трябва да намерим начини да предотвратим емиграцията", категоричен беше той.

Снимка 608468

Източник: iStock Images