Загубата на работни места в световен мащаб засяга повече жените отколкото мъжете, пише CNBC, позовавайки се на доклад на City. Освен, че е въпрос на неравенство, има и реални икономически последици.

44 милиона души в световен мащаб, с изключение на Китай, могат да загубят работата си в шестте сектора, които са най-силно засегнати от коронавируса. Според Citi около 31 милиона от тези души ще бъдат жени, останалите 13 милиона - мъже.

"Загубата от 31 милиона работни места се равнява на спад на глобалния БВП от приблизително 1 трилион долара", пише в доклада. "Това представлява 1,2% от спада от 3,2% в БВП, който очакваме за 2020 г."

Жените са по-често срещаните служители в индустриите, които са най-уязвими от загубата на работни места, произтичаща от пандемията. Това включва области като търговията на дребно, свободното време, туризъм, както и образование и здравеопазване. Citi заяви, че жените в Америка и Европа са изложени на най-голям риск.

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Безработицата вече е почти 25%

Според данните за молбите за безработни в САЩ, между март и април, когато са загубени 21,3 милиона работни места, 11,7 милиона от тях са били на жени, докато 9,6 милиона - мъже.

"С други думи около 15% от служителите жени, които са били наети януари тази година, са загубили работата си", се казва още в доклада.

Откакто бе обявенa пандемията, близо 41 милиона души в САЩ са подали молба за обезщетения за безработица. Продължаващите молби или тези, които постъпват от поне две седмици, намаляват с 3,86 милиона седмично.

Макар това да показва, че обстановката започва да се връща в нормални нива, в доклада пише, че след като пандемията отшуми жените, вероятно ще се сблъскат с допълнителни предизвикателства при търсенето на нова работа. Тъй като жените са ключов генератор на глобалния растеж, бъдещите лидери трябва да вземат предвид това в отговор на кризата

Официално безработните са се увеличили с 45% от началото на извънредното положение

Официално безработните са се увеличили с 45% от началото на извънредното положение

От 13 март насам над 90 000 души са били вписани в бюрата по труда

"Covid-19 може да съсипе много стремежи за преодоляване на различията между половете и потенциала на жените да бъдат източници на генериране на значителен глобален растеж", заяви Citi. "За да смекчат тези загуби, лидерите, които вземат решения, трябва да имат предвид жените в политиките, насочени към преодоляване на икономическите последствия от коронавируса".