Над 80% от австралийците смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район и над половината от тези, които разчитат на наем съобщават, че имат малко алтернативни възможности. Това показва тазгодишна анкета на австралийската национална група, представляваща предприемачи на имоти и собственици на имоти Property Council of Australia.

Не е тайна, че Австралия се бори с недостиг в предлагането на жилища. Причината е неспособността на правителството да предвиди бързо нарастващото население.

Ето защо австралийското правителство осигурява подкрепа за подписаната си жилищна политика, която има за цел да построи 30 000 нови жилища, за да се справи с жилищната криза.

Австралия е изправена пред жилищна криза

Австралия е изправена пред жилищна криза

Над 80% от анкетираните австралийци смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район

Властите в Австралия създават инвестиционен фонд на стойност 10 милиарда австралийски долара (6,4 милиарда долара). Целта е да генерира възвръщаемост, която след това ще бъде насочена към изграждането на 30 000 достъпни жилища през следващите пет години.

Междувременно правителството се съгласи с допълнителни 1 милиард австралийски долара за обществено жилищно строителство.

Австралия е изправена пред разрастваща се жилищна криза и то не от скоро, а цените на имотите, както и на наемите скачат, заради по-голямата имиграция след Covid.

Междувременни се забавя строителството в цялата страна най-вече, заради недостига на работна ръка и нарастващите разходи за материали.

Междувременно Партията на Зелените заявиха, че ще продължат да настояват за тавани на наемите.