Ако сте в 20-те си години и кариерата ви тепърва започва, сигурно сте се изморили от мотивиращи, но изтъркани клишета от рода на: „следвайте страстта си", „давайте 110%" и „бъдете верни на себе си". Представяме ви няколко по-необичайни, но изключително полезни съвети, подбрани от BusinessInsider.

Уорън Бъфет: Упражнявайте смирение и сдържаност.

В интервю от 2010 г. милиардерът разкрива, че най-добрият съвет, който някога е получавал, е от Томас Мърфи, член на борда на директорите в Berkshire Hathaway. Мърфи го посъветвал: „Никога не забравяй, че можеш да кажеш на някого да върви по дяволите и утре - не се отказваш от правото си. Просто замълчи днес и виж дали ще се чувстваш по същия начин утре".

Ричард Брансън: Никога не съжалявайте за миналото, а продължете нататък.

„Винаги ме изумява времето, което хората прекарват в мислене за провалите, вместо да пренасочат тази енергия в друг проект", казва създателят и председател на Virgin Group. „Забавлявам се, като управлявал всички работи на Virgin, така че дадена спънка никога не е лошо преживяване, а просто поучителен завой".

Джоан Роулинг: Приемете провала.

Авторката на изключително успешната поредица бестселъри „Хари Потър" знае много за постигането на успеха... и провала. Преди да стане една от най-богатите жени в света, е била самотна майка, без работа и нормални доходи. Започнала да пише за вълшебника Хари Потър, но получила купища отхвърляния от книгоиздатели, когато изпращала ръкописа.
„Щеше да ми помогне много, ако някой успешен човек ми беше казал: „Ще се провалиш. Това е неизбежно".
Роулинг гледа на първоначалния си неуспех като на „дар", който бил „спечелен болезнено".

Ерик Шмид: Казвате „да" за повече неща.

Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид съветва: „Намерете начин да казвате „да" за разни неща. Казвайте „да" на покани в нова държава, казвайте „да" на запознанството с нови хора, казвате „да" на научаването на нещо ново. „Да" е как получавате първата си работа, следващата, съпруга или съпругата си, дори и децата си".

Стив Джобс: Не просто следвайте страстта си, но нещо по-голямо от вас.

Малко преди да почине, Джобс е разказал на автора на биографии Уолтър Исаксън следното: „Да, винаги говорим за следване на страстта си, но всички ние сме част от течението на историята... Трябва да поставиш нещо в течението на историята, което ще помогне на твоята общност, ще помогне на другите хора... така че след 20,30,40 години хората ще кажат - този човек не просто имаше страст, той направи нещо, което може да помогне на другите хора".