Европейската икономика се охлажда повече, отколкото смятат повечето инвеститори, заяви главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан. И предупреди, че икономическото забавянето е най-големият риск за пазара.

Европейската централна банка разполага само с ограничени инструменти, за да отговори на икономическата слабост, а европейските правителства не са готови да отговорят с повече разходи, алармира още той. "Хората подценяват колко бързо Европа се забавя", казва Ел-Ериан.

Международният валутен фонд преразгледа прогнозата си за ръст на еврозоната до 1,6% през януари от 1,9% три месеца по-рано, но Ел-Ериан смята, че дори намалената прогноза е прекалено оптимистична. Според него еврозоната ще се бори да постигне дори 1% ръст на брутния вътрешен продукт през тази година.

Потенциалните ефекти от охлаждане в икономиките на Европа и Китай накараха Федералният резерв на САЩ да сигнализира през януари, че ще изчака с покачването на лихвените проценти, след като повиши лихвените проценти четири пъти през 2018 г.

Но Ел-Ериан, който е дългогодишен наблюдател на централната банка, казва, че силната икономика на САЩ може да принуди Фед да обърне посланието си веднага след лятото.

"Има реален шанс да се наложи Федералният резерв отново да промени сигналите си относно лихвения процент," казва той. "Вътрешната икономика не оправдава търпеливост и гъвкавост. Вътрешната икономика оправдава продължаване на нормализирането на паричната политика, защото пазара на труда остава силен, защото заплатите се увеличават с 3% и защото бизнес инвестициите се увеличават."

"Подозирам, че с продължаващото стабилно икономическо представяне на САЩ, Федералният резерв ще бъде принуден да даде по-нюансирано послание за перспективите за лихвените проценти, което в действителност може да се окаже в конфликт с оценката на пазарите в момента", казва той.

Пазарът сега оценява по-висок шанс за намаляване на федералните лихвени проценти на федералните фондове до януари 2020 г., отколкото за покачване от сегашното ниво от 2,25 на 2,50%.

Въпреки оптимизма на Ел-Ериан за икономиката на САЩ, той казва, че някои пазарни цени на акции и облигации може би са станали твърде високи. Според него е малко вероятно акциие да се повишат над сегашнот ониво и че не очаква доходността по 10-годишните облигации на Министерството на финансите на САЩ да се движат още по-ниско, освен ако положителната за момента доходност на 10-годишни германски облигации не падне също.

"Не вярвам, че е време за за инвеститорите да се насочват към по-висок риск", казва Ел-Ериан, добавяйки, че той би препръчал ценните книжа с фиксиран доход в рамките на три до четири години.

Поглеждайки към Европа, той казва, че пет от най-големите пазари в региона - Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия - се занимават с вътрешни и континентални разногласия от Brexit до фискалните разходи, които са токсични за растежа.

"Този отбор иска да играе на най-високо ниво, но петимата му най-добри играчи играят под потенциала си", казва Ел-Ериан.

Той нарича Европа най-големия риск за световните пазари, следван от забавянето на Китай, политиката на централните банки и търговските конфликти.

Проблем е, че централните банки стават все по-малко ефективни с отрицателните си лихви в Европа и все по-ограниченото им желание за други стимулиращи политики, от държавните разходи до закупуването на активи от централните банки.

"Централните банки осъзнават, че допълнителният кръг от неконвенционални политики означава по-ниски ползи, по-високи разходи и рискове, така че те наистина искат да нормализират политиките си", казва той. Но те могат да се борят с това, че европейските правителства не могат да увеличат разходите си.

Европейската централна банка, която току-що сложи край на програмата за закупуване на облигации от 2,6 трилиона евро, целяща да намали разходите по заемите, вече обмисля нови мерки за подкрепа, като първата може би ще дойде на следващото ѝ заседание в четвъртък.