Амстердам е заменил Лондон като хъб на Европа за търговия с акции, след като Великобритания напусна единния европейски съюз. Така нидерландската столица е успяла да "отхапе" от дела на английската, показват данни, цитирани от EURACTIV.

През януари на борсата в Амстердам са се търгували акции за средно 9,2 милиарда евро на ден в сравнение със средно 8,6 милиарда евро за Лондон, сочат изчисленията на Cboe, която оперира и в двата града

Ситуацията сега изглежда доста по-различно за разлика от миналата година. През 2020 година стойността на търговията в Лондон на дневна база е възлизала на средно 17,5 милиарда евро при 5,9 милиарда евро за Франкфурт, който е на второ място. За изминалите 12 месеца Амстердам е на шеста позиция в Европа с обем от 2,6 милиарда евро дневно.

Франкфурт стана големият печеливш от Брезкит, след като 30 години изоставаше зад Лондон

Финансовият хъб, станал големият печеливш от Брезкит, след като 30 години изоставаше зад Лондон

Над половината от напусналите Великобритания банки са се преместили там

Що се отнася до банковия сектор, големият печеливш от Брекзит се оказа Франкфурт. Според изчисления на Bundesbank чуждестранните банки ще добавят 675 милиарда евро към най-голямата европейска икономика.

А тази сума е малко над половината от общите активи за 1,3 трилиона евро, които от ЕЦБ очакват да бъдат преместени от Обединеното кралство към Еврозоната.

През последните няколко години гиганти в индустрията, като Morgan Stanley, JP Morgan и Goldman Sachs потвърдиха, че ще трансферират общо активи за над 350 милиарда евро от Острова към Германия. Над 60 международни банки вече са подписали споразумения с местния финансов регулатор BaFin.