Преди няколко години всички мислят, че Хубертус Вает се е побъркал, след като той представя своята инициатива за привличането на банки и финансови компании от Лондон във Франкфурт след Брекзит. Неговите критици не вярват, че планът на управляващия директор на Frankfurt Main Finance (FMF) ще сработи.

Но сега никой не поставя това под съмнение. Малко повече от четири години по-късно след гласуването за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) именно германският финансов център изглежда големият печеливш сред Париж, Милано и Амстердам като предпочитана дестинация за банковия сектор от Лондон.

Това разказват от EUROACTIV в свой материал по темата. Според изчисления на Bundesbank чуждестранните банки ще добавят 675 милиарда евро към най-голямата европейска икономика. А тази сума е малко над половината от общите активи за 1,3 трилиона евро, които от ЕЦБ очакват да бъдат преместени от Обединеното кралство към Еврозоната.

През последните няколко години гиганти в индустрията, като Morgan Stanley, JP Morgan и Goldman Sachs потвърдиха, че ще трансферират общо активи за над 350 милиарда евро от Острова към Германия. Над 60 международни банки вече са подписали споразумения с местния финансов регулатор BaFin.

По думите на Вает всичко това говори за голямата възможност Франкфурт да се "върне в играта", след като в продължение на "30 години постепенно губеше от Лондон". Неговата инициатива за привличането на компании от банковата и финансовата индустрия стартира само ден след референдума във Великобритания.

Към момента според изчисленията на FMF около 10 000 работни места са били създадени във Франкфурт. А много от банките, които вече са се преместили там, вярват, че още такива ще последват примера им след 1 януари 2021 година. Тогава финансовите институции във Великобритания ще изгубят възможността свободно да работят със свои партньори от ЕС.